Bedrieglijke fotoshop
Mobiele boilerhuizen van Coca-Cola en Rode Kruis in Oekraïne
28.11.2024, 20:11 (CET)
Het aantal slachtoffers blijft oplopen in de oorlog in Oekraïne, aan beide kanten van het conflict. Aan Oekraïense kant zouden de gesneuvelde soldaten nu opgeborgen worden in mobiele mortuaria van Coca-Cola. Dat moet een foto die wordt gedeeld op sociale media toch aantonen. Het lijkt haast te grotesk om waar te zijn, en dat is het ook.
Beoordeling
De foto werd bewerkt. In realiteit gaat het om mobiele boilerhuizen die werden geschonken aan de lokale bevolking door het Oekraïense Rode Kruis in samenwerking met Coca-Cola.
Feiten
De grijze containers zijn helemaal geen mobiele mortuaria, maar mobiele boilerhuizen. Die worden gemaakt door het Oekraïense Rode Kruis, met financiering van Coca-Cola Oekraïne. Dat is te lezen op de website van het Oekraïense Rode Kruis.
De originele foto in kwestie is terug te vinden op de website van het Rode Kruis en ook op de Instagrampagina van Coca-Cola Oekraïne. Onmiddellijk is duidelijk dat de versie die op sociale media circuleert, bewerkt is.
De originele bewoording op de deur is helemaal niet in het Engels, maar in het Oekraïens. Het leest "МОБІЛЬНА КОТЕЛЬНЯ", letterlijk vertaald "mobiele stookruimte". Dat werd dan bewerkt naar "mobile morgues". Die gefotoshopte versie circuleerde oorspronkelijk op Russische online media en Telegram.
Beschadigd energienet
Met de winter voor de deur en een beschadigd energienet is de nood aan zulke mobiele boilerhuizen groot om te voorzien in de verwarming van gebouwen. Bovenop de 45 mobiele generatoren van vorig jaar komen er nu nog eens 60 bij. Die worden verdeeld naargelang de nood onder ziekenhuizen, scholen en de lokale bevolking. Locaties dicht bij de frontlinie krijgen daarbij voorrang.
(Stand van zaken: 28.11.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
X-berichten I & II (I & II gearchiveerd)
Instagrambericht Coca-Cola Oekraïne (gearchiveerd)
Artikel Rode Kruis Oekraïne I & II (I & II gearchiveerd)
Volkskrant over beschadigd energienet in Oekraïne (gearchiveerd)
Claim op Russische media en Telegram (hier & hier gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.