Andere datum en plaats

Metro-ongeval gebeurde in 2020 in Spijkenisse

12.11.2024, 16:10 (CET)

Het beeld van een ontspoord metrostel dat op een kunstwerk in de vorm van een walvisstaart hangt, is spectaculair. Het dateert echter niet van dit jaar.

"Bi-zar-re beelden uit Amsterdam vanavond", zo staat te lezen op Threads, met daaronder een foto van een beschadigd metrostel dat bovenop een kunstwerk in de vorm van een walvisstaart hangt. De omschrijving wekt de indruk dat het om een recente crash ergens in Amsterdam gaat, maar is dat wel zo?

Beoordeling

Nee, de foto dateert van 2020 en is genomen in Spijkenisse, een voorstad van Rotterdam, na een ongeval met een metrostel.

Feiten

Het ongeval gebeurde kort na middernacht op maandag 2 november 2020 in metrostation De Akkers in Spijkenisse, een voorstad van Rotterdam. Een metrostel reed tijdens het parkeren op de eindhalte door een stopblok en belandde op tien meter hoogte op een kunstwerk in de vorm van twee walvisstaarten die boven het wateroppervlak uitkomen. In 2021 concludeerden onderzoekers dat het ongeval te wijten was aan een combinatie van een glad spoor, te hoge snelheid en te laat remmen.

De bizarre beelden van het rijtuig dat bovenop de walvisstaart balanceerde, gingen de wereld rond. Het is dus redelijk eenvoudig om de herkomst van de foto op Threads na te gaan, en vast te stellen dat deze niet uit Amsterdam komen, maar uit Spijkenisse. Ze dateren dus ook niet van "vanavond", zoals beweerd wordt in het bericht van 11 november 2024 op Threads, maar van 4 jaar eerder.

(Stand van zaken: 12.11.2024)

Links

Threadsbericht (gearchiveerd)

X-bericht Politie Rotterdam (gearchiveerd)

Artikel NOS I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.