Niet met belastinggeld
Toekomstig skiresort in Oekraïne is privé-initiatief
8.11.2024, 12:29 (CET)
Wie winter zegt, zegt vaak ook winterpret zoals skiën. Ook in het westen van Oekraïene is dat mogelijk, met een groot nieuw skiresort dat daar zal worden gebouwd. Online doet dat plan de wenkbrauwen fronsen. Mensen beschuldigen de Oekraïense overheid dat ze Europees belastingsgeld, bedoeld om de oorlog te financiëren, misbruiken om het resort te bouwen. Zo slecht kan het dan toch niet gesteld zijn in het land, is de redenering. Maar de Oekraïense overheid is wel degelijk met andere dingen bezig dan skipistes.
Beoordeling
Het gaat om een privé-initiatief van de Okko Group, een Oekraïense holding. Het toekomstige skiresort staat dus los van de Oekraïense overheid.
Feiten
De Karpaten, een gebergte in Midden-Europa, liggen deels in het westen van Oekraïne. Het is een bosrijk gebied waar in de winter ook geskied kan worden. Het is daar, in Slavsko, dat het nieuwe ski- en recreatieresort zal worden gebouwd.
Maar het is geen project van de Oekraïense overheid en wordt dus ook niet gefinancierd met belastinggeld, of dat nu Europees of Oekraïens is.
De drijvende kracht achter het project is de Okko Group, een Oekraïense holding van tankstations. Zij kondigden eind oktober aan dat het project nu definitief van start gaat, met een totaal kostenplaatje van anderhalf miljard dollar. Volgens de CEO van Okko Group is het een "strategische investering in het herstel en de toekomst van Oekraïne."
Al jaren in de pijplijn
Het plan om het resort te bouwen predateert de oorlog met enkele jaren. Het werd initieel aangekondigd acht jaar geleden, maar liep vertraging op door onder andere de coronapandemie en het uitbreken van de oorlog. De locatie, in het westen van het land nabij Lviv, is ook ver weg van de frontlijn. De eerste fase zou klaar moeten zijn voor het winterseizoen van 2028-2029.
(Stand van zaken: 8.11.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Persbericht Okko Group (gearchiveerd)
Over Okko Group (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.