Ver weg van het noodweer
Elektriciteitsschip in Gran Canaria zonder link met Valencia
5.11.2024, 14:37 (CET)
Gigantische verwoesting, een voorlopig dodental van 217 mensen en nog vele vermisten: het noodweer in Valencia vorige week hakte er hard in. Op sociale media worden nu beelden gedeeld van een schip dat enkele dagen voordien gespot zou zijn voor de kust van Valencia. Meer nog, dat schip zou het weer kunnen manipuleren en verantwoordelijk zijn voor de overstromingen. Klinkt vergezocht, en dat is het ook.
Beoordeling
Het schip is de Onur Sultan Powership van Karadeniz, een drijvende elektriciteitscentrale. De videobeelden dateren van een maand voor de overstromingen in Valencia en werden gefilmd in Gran Canaria. Het schip is niet gelinkt aan weermanipulatie.
Feiten
Eén van de gedeelde video's is afkomstig van TikTok en werd online gepost op 25 september, een maand voor het noodweer in Valencia. Het account is dat van restaurant Punto Marino op het eiland Gran Canaria, een Spaans eiland voor de kust van Marokko. Gran Canaria en Valencia liggen een heel eind uit elkaar: meer dan 1000 zeemijlen.
In dezelfde beelden is ook meer informatie over het schip zelf te vinden. Het gaat om Onur Sultan, een schip van het Turkse energiebedrijf Karadeniz. Het is een drijvende elektriciteitscentrale.
Sinds 16 oktober bevindt het schip zich in Tuzla, in Turkije. Het begon zijn reis in Mozambique op 9 augustus. Op weg hield het halt in de haven van Las Palmas, op Gran Canaria, op 24 september zoals ook door lokale media werd bericht. Van daar ging het verder naar Gibraltar, het eiland van Alboran en El-Jazair in Algerije vooraleer halt te houden in Sicilië. Het schip kwam dus op geen enkel moment in de buurt van Valencia.
Weermanipulatie
Het schip is dus gebouwd om elektriciteit op te wekken. Weermanipulatie, waarvan cloud seeding het bekendste voorbeeld is, bestaat echt. Maar er is geen bewijs dat dit overstromingen op zo'n grote schaal als in Valencia kan veroorzaken, zoals Deutsche Presse-Agentur al eerder schreef in een factcheck.
Daarenboven werkt cloud seeding via het inspuiten van chemicaliën in de lucht en niet via elektriciteit. De chemicaliën hechten zich dan aan bestaande wolken om zo regen uit te lokken, of net op afstand te houden. De techniek is omstreden. Er is op dit moment geen bestaande techniek die op grote schaal via elektriciteit regen kan opwekken.
(Stand van zaken: 05.11.2024)
Links
Originele TikTokvideo (gearchiveerd)
Artikel AD noodweer Valencia (gearchiveerd)
Over het schip KPS Onur Sultan (gearchiveerd)
Over de electriciteitsschepen van Karadeniz (gearchiveerd)
Over het traject van de KPS Onur Sultan (gearchiveerd)
Restaurant Punto Marino via Google Maps (gearchiveerd)
Over de dokking van KPR Onur Sultan in Las Palmas I & II (I & II gearchiveerd)
Afstand Gran Canaria en Valencia (gearchiveerd)
Britannica over weermanipulatie via elektriciteit (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.