58 procent gaat naar belasting

40 liter aan benzine kost momenteel bijna 77 euro

4.11.2024, 14:58 (CET)

Voor zo’n 66 euro zou je vandaag de dag zo'n 40 liter benzine tanken, waarvan driekwart belasting is. Maar het sommetje is fout: de prijs aan de kassa hoger, en het aandeel voor de overheid lager.

Als je een vaak gedeelde afbeelding op Facebook gelooft, neemt de overheid bijna al het geld dat je aan de pompbediende geeft in: zo'n 75 procent. En dat op een kostprijs van 66 euro voor 40 liter benzine, aldus de sharepic. Toch blijkt het anders te zitten, toont een rekensom met actuele gegevens.

Beoordeling

De eindprijs van ongelode benzine is hoger en het aandeel belastingen lager. 40 liter benzine kost momenteel bijna 77 euro, waarvan 58 procent belasting is.

Feiten

De ANWB deelt op haar website regelmatig de laatste benzineprijzen in Europa. Per 24 oktober kostte ongelode benzine 1,92 euro per liter.

Laten we eerst eens naar de bewering kijken dat 40 liter aan benzine momenteel 66 euro kost. Met de prijs van de ANWB zou 40 liter 76,80 euro (1,92 x 40) kosten. Dat deel van de bewering bewering klopt dus al niet: benzine is op dit moment duurder. 

Accijnzen

Dan het aandeel belastingen. Aan de literprijs van benzine voegt de Nederlandse overheid accijns toe. Dat is een belasting op bepaalde goederen als alcohol, tabak, maar ook sommige brandstoffen. Over het algemeen wordt deze vorm van belasting ingezet om het gebruik van een product te ontmoedigen. Maar het geldt ook als inkomstenbron voor de overheid. 

Hoeveel accijns er op een liter benzine zit, staat vast. De accijns per liter benzine is in 2024 78,91 cent. Naast accijns wordt er over de basisprijs inclusief accijns 21 procent omzetbelasting (btw) gerekend.

Belastingsaandeel

Met die informatie kan het aandeel belasting van de literprijs berekend worden. De prijs van ongelode benzine is momenteel 1,92 euro per liter. Dat is 121 procent van de basisprijs inclusief accijns, want er is 21 procent btw betaald. Zonder die 21 procent btw gaat het om een literprijs van ongeveer 1,59 euro. Trekken we daar de 78,91 cent aan accijns vanaf, houden we ongeveer 80 cent over. 

Deze basisprijs van 0,80 euro is ongeveer 41,7 procent van de daadwerkelijke prijs. Dat betekent dat de rest belasting is: 58,3 procent. De belasting op benzine is dus niet zo’n driekwart van de totaalprijs, zoals beweerd wordt op Facebook. Het is ook niet de eerste keer dat de prijs van een volle tank en de belasting daarop het onderwerp is van desinformatie.

(Stand van zaken: 4.11.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

ANWB - brandstofprijzen in Europa per 24.10.2024 (gearchiveerd)

Rijksoverheid over betalen accijns (gearchiveerd)

Rijksoverheid over brandstofaccijns (gearchiveerd)

ANWB over accijns en btw (gearchiveerd)

Eerdere factcheck van dpa over de prijs van tanken

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.