Republikeinen bevestigen het ook
Video van vernietigen Trump-stemmen in Pennsylvania is nep
28.10.2024, 14:47 (CET), laatst geüpdate: 28.10.2024, 14:51 (CET)
Een video toont een man die enveloppen met het opschrift "Officiële envelop voor terugzending stembiljet" uit een bak pakt. Uit de eerste envelop haalt hij een papier waarop staat "Officieel stembiljet". De man kijkt ernaar en zegt: "Ha, fuck Donald Trump," waarna hij het vermeende stembiljet verscheurt. Zo blijft hij stemmen die op Trump zouden zijn uitgebracht verscheuren, terwijl hij stemmen die voor Kamala Harris zouden zijn, terugstopt in de enveloppen.
Op de vermeende stembiljetten staat ook uit welk kiesdistrict ze afkomstig zijn: Bucks County in Pennsylvania. "Vernietiging van Trump-mail-in-stembiljetten vastgelegd op camera in Bucks County, PA," schrijft een Facebookgebruiker. Tonen deze beelden echt gesjoemel met stembiljetten?
Beoordeling
Nee, de video is nep. Dat wordt bevestigd door onder andere de verkiezingscommissie en de openbaar aanklager van Bucks County én de lokale afdeling van Trumps eigen Republikeinse Partij.
Feiten
"Deze video is nep." Dat concludeert de Bucks County Board of Elections, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen in het district.
"De envelop en materialen die in deze video worden getoond, zijn duidelijk geen authentieke materialen die toebehoren aan of gedistribueerd worden door de Bucks County Board of Elections," zo luidt de verklaring, die door zowel de lokale Democraten als Republikeinen wordt onderschreven.
Ook op de website van de openbaar aanklager van Bucks County is een statement van die strekking te lezen. "De officier van justitie van Bucks County en de politie van Yardley Borough zijn op de hoogte van een video die circuleert op sociale media, waarop de vernietiging van stembiljetten te zien lijkt te zijn. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat deze video is gefabriceerd, in een poging om het vertrouwen in de komende verkiezingen te ondermijnen."
Lokale Republikeinen: video is nep
De lokale afdeling van Donald Trumps eigen Republikeinse Partij plaatste een statement op X, waarin ze uiteenzette waarom de video geen echte verkiezingsfraude toont.
"De video is nep, met dingen zoals de kleur van de enveloppen die de verkeerde tint groen is, het papier is niet van dezelfde kwaliteit die wordt gebruikt door de Bucks County Board of Elections, de enveloppen missen een retouradres, en geen enkele medewerker van Bucks County Board of Election voldoet aan de beschrijving van de persoon in de video. Bovendien zijn of worden er tot de verkiezingsdag van 5 november geen mail-in-stembiljetten geopend en geteld."
Zowel de lokale Republikeinen als de Bucks County Board of Elections spreken van "desinformatie" en nemen het in hun statement op voor Bucks County's verkiezingsmedewerkers die hard werken om een eerlijk verloop van de verkiezingen mogelijk te maken.
Pennsylvania, de staat waarin Bucks County ligt, is de swing state met de meeste kiesmannen en gaat zeer waarschijnlijk een doorslaggevende rol spelen in de uitkomst van de presidentsverkiezingen.
Vervroegd stemmen
Election Day, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is pas op 5 november. Toch hebben miljoenen Amerikanen hun stem al uitgebracht. Vervroegd stemmen, in eigen persoon of via de post, is in veel staten al mogelijk. Zo kunnen mensen die zich op verkiezingsdag niet in de VS bevinden, of om andere redenen niet op die dag naar de stembus kunnen of willen komen, toch hun stem uitbrengen.
Leugens Trump over verkiezingsfraude
De video past in een patroon van desinformatie rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2020 verloor Donald Trump de verkiezingen nipt van huidige president Joe Biden. Trump claimde ten onrechte dat hij de verkiezingen niet had verloren, maar dat de Democraten de uitslag met fraude naar hun hand hadden gezet.
Op 6 januari 2021 hitste hij zijn aanhangers zelfs op om het Capitool te bestormen, om de certificering van Bidens overwinning te dwarsbomen.
Trump bleek echter geen bewijs van grootschalige verkiezingsfraude te kunnen leveren. Tientallen rechtszaken die zijn team aanspande om de verkiezingsuitslag te betwisten, gingen verloren. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte de nodige desinformatie over gestolen verkiezingen die online rondging. Ondertussen lopen er rechtszaken tegen Trump over (onder andere) zijn eigen pogingen de verkiezingen te stelen.
Trump herhaalde onlangs zijn leugens over de gestolen verkiezingen in de populaire podcast van Joe Rogan. In aanloop naar de verkiezingen van volgende week signaleren verkiezingsfunctionarissen opnieuw een vloedgolf aan desinformatie.
(Stand van zaken: 28.10.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Verklaring Board of Elections (gearchiveerd)
Statement openbaar aanklager Bucks County (gearchiveerd)
X-bericht GOP Bucks County (gearchiveerd)
Over swing states (gearchiveerd)
CBS over vroeg stemmen (gearchiveerd)
Overheid over vroeg stemmen I & II (gearchiveerd I & II)
Over Capitoolbestorming (gearchiveerd)
Rechtszaken door Trump (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.