Geen verband met Sinwar

Zwarte streep op logo UNRWA vanwege rouw om gedode collega's

25.10.2024, 15:35 (CEST)

UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zou volgens sommigen rouwen om de dood van een Hamas-terrorist. Echter, de online rouwsymboliek werd al lang vóór diens dood gebruikt.

Op woensdag 16 oktober werd Hamas-leider Yahya Sinwar gedood bij een Israëlische aanval op een gebouw in het zuiden van de Gazastrook. Sinwar wordt alom gezien als het brein achter de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023. Zijn dood was een belangrijk doel voor Israël.

Nu wordt op Facebook (hier en hier) beweerd, dat UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zou rouwen om de dood van Sinwar. Dat zou blijken uit de zwarte streep die na de dood van Sinwar zou zijn toegevoegd aan de sociale mediaprofielen van de organisatie. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Beoordeling

Nee, de zwarte streep werd al ongeveer een jaar vóór de dood van Sinwar gebruikt in het logo van UNRWA. De streep is een uitdrukking van rouw om de medewerkers van de hulporganisatie die zijn gedood in Gaza, sinds het gebied na 7 oktober 2023 voortdurend door Israël wordt gebombardeerd.

Feiten

In het internetarchief van archive.today kan men oudere versies van allerlei webpagina's bekijken, inclusief sociale mediaprofielen. Het webadres van het X-profiel van UNRWA is https://x.com/UNRWA , voorheen https://twitter.com/UNRWA. Wie dat intypt in de zoekbalk van archive.today, gevolgd door een asterisk (*), kan gearchiveerde tweets en X-berichten van UNRWA terugvinden tot in 2015.

Dan wordt duidelijk dat de zwarte streep al zeker een jaar in het logo van UNRWA op Twitter/X te zien is. De vroegste tweet die op deze manier te vinden is, komt van 22 oktober 2023. De tekst van de tweet bevat ook meteen de mogelijke verklaring voor de streep: "We zijn in shock en rouw. Het is nu bevestigd dat 29 van onze collega's in Gaza zijn gedood sinds 7 oktober."

Verklaring UNRWA

De communicatiedirecteur van UNRWA, Juliette Touma, bevestigde onlangs via X dat de zwarte streep op 22 oktober 2023 was toegevoegd en verduidelijkte ook de reden: "Op 22 oktober 2023 bereikten we een zeer trieste mijlpaal = 20 UNRWA-teamleden gedood in Gaza. Als symbolisch eerbetoon voegden we een zwart lint toe aan ons logo op sociale media. We hebben het sindsdien gehouden terwijl het dodental bleef stijgen. Tot op heden zijn er 230 teamleden omgekomen: vrienden & collega's."

De zwarte streep in het logo van UNRWA is dus inderdaad een uiting van rouw, maar heeft niets te maken met de recente dood van Hamas-leider Yahya Sinwar. De streep verscheen ongeveer een jaar voor diens dood in het X-profiel van UNRWA.

Beschuldigingen tegen UNRWA

Sinds 7 oktober 2023 ligt UNRWA onder vuur. Israël claimt dat een groot aantal medewerkers van de VN-hulporganisatie banden heeft met terroristische organisaties en dat een deel van hen betrokken was bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023.

Hoewel Israël geen bewijs leverde voor de beschuldigingen, bevroor een aantal landen hun financiële bijdragen aan UNRWA. Vrijwel de gehele bevolking van de Gazastrook is afhankelijk van UNRWA voor basisbehoeften, zoals voedsel, water en sanitaire benodigdheden. Inmiddels hebben de meeste landen hun financiering hervat.

Een onafhankelijke commissie onder leiding van de Franse diplomaat Catherine Colonna deed onderzoek naar de beschuldigingen van banden tussen UNRWA-medewerkers en terreurorganisaties. Het eindrapport van het onderzoek verscheen in april 2024 en concludeerde dat er enkele "neutraliteitskwesties" waren, zoals personeelsleden die in het openbaar politieke standpunten verkondigen (pag. 5). Bewijs voor de Israëlische beschuldigingen werd echter niet gevonden (pag. 22).

Een andere commissie onderzocht de beschuldiging van betrokkenheid bij '7 oktober' tegen negentien UNRWA-medewerkers. De commissie concludeerde dat in één geval geen bewijs was gevonden en in negen gevallen onvoldoende bewijs voor hun betrokkenheid. In de overige negen gevallen wees het gevonden bewijs erop dat de medewerkers "mogelijk betrokken" waren bij de aanvallen. Deze medewerkers zijn ontslagen.

Commissaris-generaal van UNRWA, Philippe Lazzarini, liet in een reactie weten dat UNRWA is begonnen met het implementeren van de aanbevelingen uit het Colonna-rapport en benadrukte dat UNRWA de aanval van 7 oktober "in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeelt".

(Stand van zaken: 25.10.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

NOS over Sinwar I & II (gearchiveerd I & II)

Archive.today (gearchiveerd)

Archive resultaten Twitter UNRWA (gearchiveerd)

Tweet UNRWA 22.10.2023 (gearchiveerd)

Bericht Touma op website UNRWA (gearchiveerd)

Bericht Touma op X (gearchiveerd)

Reuters over financiering UNRWA I & II (gearchiveerd I & II)

Rapport Colonna (gearchiveerd)

DW over rapport Colonna (gearchiveerd)

Over OIOS-commissie (gearchiveerd)

Resultaat onderzoek OIOS (gearchiveerd)

Reactie Lazzarini (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.