Verkeerde context bij foto

Israëlische aanval op Gaza verward met aanval op Iran

28.10.2024, 15:57 (CET)

Een foto wordt op sociale media gedeeld bij berichten over de Israëlische aanval op Iran, maar ze zien over het hoofd dat het een niets met het ander te maken heeft.

"De Israëlische aanval op Iran is voltooid", klinkt het op Facebook. Die boodschap verwijst naar de aanval van Israël op Iran tijdens de nacht van vrijdag 25 oktober ter vergelding voor een Iraanse aanval op Israël in het begin van de maand. Bij het bericht staat een foto van een bombardement die de aanval zou moeten illustreren, maar werd het beeld wel juist gekozen?

Beoordeling

Nee, want de foto toont een Israëlisch bombardement op de Gazastrook in 2019.

Feiten

Dat het om een Israëlisch bombardement op Gaza gaat, en niet op Iran, is te achterhalen via een reverse image search met de tool TinEye. Dat levert een BBC-artikel op van 11 september 2019 met de foto.

In het artikel staat beschreven hoe Israël op die dag verschillende gebieden in de Gazastrook aanviel als reactie op een raketaanval vanuit de Palestijnse gebieden op Israël. Naast de BBC gebruikten andere media de foto ook in die context.

De foto werd genomen door Palestijns Reuters-journalist Ibraheem Abu Mustafa die al jaren actief is in de Gazastrook en de Palestijnse gebieden. Hij deelde de foto ook op zijn Instagramaccount, stellende dat het om een bombardement gaat "centraal in de Gazastrook".

Volgens het Israëlische leger richtte de aanval zich op vijftien doelwitten in Gaza, waaronder een tunnel van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas en een wapenproductiefaciliteit.

De foto heeft dus niets te maken met de recente aanval van Israël op Iran.

Israëlische aanval op Iran

In de nacht van 25 op 26 oktober omstreeks 02:15 Iraanse tijd bereikten Israëlische luchtaanvallen het Iraanse luchtruim in de buurt van Teheran. De aanval hing al weken in de lucht en is een reactie op de Iraanse aanval van begin oktober.

Tijdens de drie uur durende aanval werden volgens het Israëlische leger fabrieken en militaire sites in Iran getroffen. Er zou geen olie-, energie- of nucleaire infrastructuur geraakt zijn. Het menselijke dodental ligt op vijf slachtoffers, waaronder vier militairen.

Syrische media berichtten ook over aanvallen op Syrische gebieden, maar dat werd nog niet bevestigd door Israël.

(Stand van zaken: 28.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikels NOS, BBC & CNN over aanval op Iran (gearchiveerd I, II & III)

Reverse image search (gearchiveerd)

Artikels BBC, Telegraaf & Der Spiegel met foto (gearchiveerd I, II & III)

Over Ibraheem Abu Mustafa & Instagrampost met foto (gearchiveerd I & II)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.