Van verbod geen sprake
World Economic Forum is positief over zelfgekweekt eten
16.10.2024, 16:57 (CEST)
Volgens een bericht op Facebook wil het WEF de uitstoot van zelfgekweekt voedsel tegengaan. Daarom zou de organisatie eisen dat regeringen het gaan verbieden. Niets is minder waar: zelf tuinieren heeft volgens het WEF juist vele voordelen.
Beoordeling
Het WEF wil geen verbod op het verbouwen van je eigen voedsel, om zo de opwarming van de aarde te voorkomen.
Feiten
Op de website van het WEF zijn geen berichten van deze strekking terug te vinden. Ook media melden volgens Google-zoekopdrachten niets hierover.
Sterker nog, het WEF heeft zich op haar website juist uitgesproken voor initiatieven als 'urban gardening', stedelijk tuinieren. "Het is niet alleen een duurzame methode om je eigen 'gezond voedsel' te verbouwen, maar het is ook een innovatieve benadering van een milieuvriendelijke stedelijke levensstijl", aldus de organisatie in een post op haar website. Ook is het volgens het WEF goed voor de mentale gezondheid.
Verduurzamen
Op het internet circuleert het gerucht dat het WEF zelfgekweekt eten wil verbieden, ook in andere talen, bijvoorbeeld in het Frans. Soms wordt daarbij een studie van de University of Michigan aangehaald. In die studie uit 2024 komt naar voren dat stedelijk tuinieren zes keer zoveel broeikasgassen zou uitstoten als door de boer verbouwd voedsel. Dat komt bijvoorbeeld doordat het om tijdelijke projecten gaat, waarvan de investering niet rendabel is.
Toch roepen de onderzoekers niet op tot het verbieden van moestuinen. Ze willen juist dat politici en burgers ervoor zorgen dat stedelijk tuinieren duurzamer wordt, bijvoorbeeld door de levensduur van projecten te verbeteren.
Er is verder geen link tussen het onderzoek en het WEF. Sterker nog, de organisatie heeft aan Factcheckorganisatie Factly nadrukkelijk laten weten niks met het onderzoek te maken te hebben. Ook zeggen zij de universiteit niet te financieren.
(Stand van zaken: 16.10.2024)
Links
Zoekopdracht WEF I, II en III (gearchiveerd I, II en III)
Google Nieuws-zoekopdracht I en II (gearchiveerd I en II)
WEF over urban gardening (gearchiveerd)
WEF over tuinieren en klimaatverandering (gearchveerd)
WEF over tuinieren en mentale gezondheid (gearchiveerd)
Franstalige claim (gearchiveerd)
Studie University of Michigan (gearchiveerd)
Studie bij het wetenschappelijk tijdschrift Nature (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.