Foto geen bewijs van connectie

Vlag Hezbollah op UNIFIL-voertuig na aanval lokale bewoners

22.10.2024, 21:26 (CEST)

Een foto van een VN-voertuig met een Hezbollah-vlag doet de online huiskamers stijgeren. Voor velen is het een bewijs van samenwerking tussen beide partijen, maar dat verhaal mist cruciale context.

Sinds Israël het zuiden van Libanon binnenviel begin oktober, kwam het al meermaals tot een confrontatie met de blauwhelmen van de VN-vredesmissie in Libanon genaamd United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

In het licht daarvan verschijnen online meerdere berichten die UNIFIL beschuldigen samen te werken met Hezbollah op basis van een foto waarop een UNIFIL-voertuig te zien is met een Hezbollah-vlag op. Wat zit daar achter?

Beoordeling

De foto is geen bewijs van een connectie tussen UNIFIL en Hezbollah. Het komt uit een video die toont hoe een patrouille van UNIFIL werd aangevallen door bewoners uit een dorp in Zuid-Libanon. Ze hadden de banden van het voertuig lek gestoken en er ook een Hezbollah-vlag aan opgehangen.

Feiten

De oudste verschijning van het beeld gaat terug tot 1 april 2024: op X verscheen toen een video waarin de foto ook vervat zit. Dat is te achterhalen via een reverse image search.

Het X-account is van Israëlisch journalist Roi Kais, actief bij de Israëlische zender Kan 11. Volgens hem toont de video hoe in het dorp Barashit in Zuid-Libanon "bewoners een UNIFIL-patrouille aanvielen die een van de woonwijken binnendrong". Vervolgens zou het Libanese leger tussenbeide gekomen zijn en de UNIFIL-troepen uit het dorp verwijderd hebben. 

Ook de Israëlische organisatie Alma, die naar eigen zeggen onderzoek doet naar de situatie aan de grenzen van Israël, berichtte over de foto. Zij rapporteerden dat de aanvallers "een Hezbollah-vlag op het voertuig hingen en de banden lek staken". Die lekke banden zijn ook te zien op de foto bij Alma; maar niet in de sociale mediaberichten omdat de foto verkleind werd. Libanese media specifiëren dat het om een Frans bataljon zou gaan, maar dat kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) niet onafhankelijk verifiëren.

Er is dus geen enkele indicatie dat de UNIFIL-troepen de vlag zelf op het voertuig zouden hebben geplaatst. Dat beide partijen zouden samenwerken is op basis van de beschikbare informatie ongegrond.

UNIFIL

De 10.500 manschappen die voor UNIFIL in Zuid-Libanon gestationeerd zijn, hebben als doel de vrede in de regio te bewaren. Die opdracht zorgt ervoor dat UNIFIL bij zowel Hezbollah als Israël niet graag gezien is. De recente confrontaties tussen Israël en UNIFIL zijn daar het toonbeeld van.

Zowel militair als verbaal vielen afgelopen weken tussen de verschillende partijen rake klappen: Israël beschuldigt de VN haar opdracht in de regio niet naar behoren uit te voeren en premier Netanyahu beschuldigde Hezbollah ervan UNIFIL-troepen als menselijk schild te gebruiken. VN-baas Guterres reageerde daarop dat UNIFIL-troepen actief zullen blijven in het gebied.

(Stand van zaken: 22.10.2024)

Links

Berichten op Facebook I & II (gearchiveerd I & II)

Artikels NOS I & II (gearchiveerd I & II)

Gearchiveerde reverse image search

X-bericht Roi Kais & over Roi Kais (gearchiveerd I & II)

Barashit op Google Maps (gearchiveerd)

Over onderzoekscentrum Alma & bericht (gearchiveerd I & II)

Artikels Libanese media I & II (gearchiveerd I & II)

Over Unifil (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.