Geen menuverandering
Lesactiviteit met insecten proeven op Nederlandse scholen
16.10.2024, 15:33 (CEST)
Insecten als milieuvriendelijke alternatieve bron van eiwitten in maaltijden maakt meer en meer opgang. Toch is niet iedereen met dat idee opgezet. In Nederlandse scholen zouden wormen en andere insecten nu toegevoegd zijn aan het menu, zo moet een korte video gedeeld op sociale media aantonen. Maar in de werkelijkheid tonen die beelden toch net wat anders.
Beoordeling
De leerlingen in de reportage namen deel aan een lesactiviteit over "avontuurlijke eiwitten". Het heeft niets te maken met een wijziging van het menu in schoolcafetaria's.
Feiten
De video is afkomstig van een reportage die de regionale omroep Oost publiceerde in oktober 2022. Het werd gefilmd in basisschool De Octopus in Zwolle. De leerlingen namen deel aan een activiteit in het kader van de campagne Dutch Food Week, meer bepaald de 'Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten'.
De provincie Overijssel deelde lespakketten in dat thema uit aan lokale basisscholen met medewerking van de Wageningen University & Research. De kinderen proefden van plantaardige gerechten en ook meelwormen. Het ging dus enkel om het sensibiliseren van de kinderen om hun nieuwsgierigheid op te wekken, en heeft helemaal niets te maken met een wijziging van schoolmenu's.
Eigen keuze op de boterham
Het ging dus om een eenmalige activiteit in de klas, dat bevestigt de directie van De Octopus ook via e-mail aan Deutsche Presse-Agentur. "Dit is absoluut desinformatie", zo klinkt het. "Kinderen op onze school brengen hun eigen snacks, maaltijden en drankjes mee. Natuurlijk moedigen wij gezonde keuzes aan. We hebben geen regels over wat er wel of niet op de boterham mag."
(Stand van zaken: 16.10.2024)
Links
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.