Saudische beelden verwerkt
Mengelmoes van waarheid en onwaarheid over orkaan Milton
11.10.2024, 15:47 (CEST)
Orkaan Milton bereikte tijdens de avond van 9 oktober het Amerikaanse vasteland in het westen van Florida en liet een spoor van verwoesting achter. Bijna drie miljoen huishoudens zitten zonder stroom en meerdere mensen kwamen al om het leven. En dat slechts twee weken na de ravage die orkaan Helene had aangebracht.
Een bericht op Facebook beweert bij een video dat de beelden storm Milton zouden weergeven. Te zien zijn drie clips waarop het duidelijk stormt. Ook de Daily Mail nam een deel van de beelden over. Gaat het daadwerkelijk ook om storm Milton?
Beoordeling
Slechts gedeeltelijk, want niet alle drie de clips geven storm Milton weer. De eerste clip toont een storm in Saudi-Arabië begin september 2024. De overige twee clips tonen wel de gevolgen van Milton in Florida.
Feiten
De eerste clip toont niet orkaan Milton, maar wel een storm in Saudi-Arabië, meer bepaald in de stad Jeddah die plaatsvond op 2 september dit jaar. Dat is te achterhalen via een reverse image search.
Begin september werd de video meerdere malen gedeeld, telkens met de boodschap dat het een storm in Jeddah weergeeft. De Arabische nieuwssite Messahat deelde het ook op hun X-account. Zij stelden op 3 september dat er "gisteravond palmbomen in Jeddah vielen als gevolg van een zware storm".
Op dat moment was er een zware storm in de regio actief met hevige wind en veel regenval. Het Nationaal Centrum voor Meteorologie van Saudi-Arabië sprak zelfs van een "oranje alarm" voor Jeddah.
De exacte locatie van de video in Jeddah kon Deutsche Presse-Agentur niet achterhalen.
Overige beelden tonen wel storm Milton
Clip twee (vanaf 0:10) en clip drie (vanaf 0:26) geven wel de gevolgen van Milton weer.
Het ene toont de instorting van een kraan in St. Petersburg, een stad gelegen in het westen van Florida. Amerikaanse nieuwsmedia hebben daarover bericht. De kraan stortte in op het gebouw van het advocatenkantoor van Johnson Pope, hier in de stad.
Het andere komt uit dezelfde stad en toont hoe het dak van het Tropicana Field Baseball stadium door Milton ervan wordt geblazen.
Desinformatiemolen op volle toeren
Orkaan Milton zorgde ook letterlijk voor een storm aan desinformatie. Niet alleen dit soort video's met foute beelden gingen rond, maar ook andere valse claims over zogenaamde weermanipulatie door de Amerikaanse overheid of over de hoeveelheid overheidssteun die de slachtoffers konden krijgen, doken op.
Bepaalde leden van de Republikeinse Partij, waaronder Donald Trump, deden daar ook aan mee. Andere Republikeinse partijleden veroordeelden dan weer de verspreiding van deze complottheorieën.
(Stand van zaken: 11.10.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd met video)
Artikels NOS I & II (gearchiveerd I & II)
Gearchiveerde voorpagina Daily Mail
Reverse image search (gearchiveerd)
Versies van de video in september I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III met video & IV)
Over onweer in Saudi-Arabië I & II (gearchiveerd I & II)
St. Petersburg op Google Maps (gearchiveerd)
Mediaberichten over instorting kraan I & II (gearchiveerd I & II)
Locatie video op Google Street View (gearchiveerd)
Media met beelden Tropicana Field Baseball Stadium I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.