Google Street View onder water

Video laat groeiplek voor koraal op de zeebodem zien

10.10.2024, 16:34 (CEST)

Zeg natuurramp, en sociale media reageren meteen met 'HAARP'. Die onderzoeksinstallatie zou het volgens Facebookgebruikers zelfs tot op de zeebodem geschopt hebben, maar dat blijkt niet waar te zijn.

Heftige orkanen trekken over de Amerikaanse staat Florida en niet alle sociale mediagebruikers zijn overtuigd van de natuurlijke oorsprong van de stormen. Ze geloven dat HAARP, een onderzoeksinstituut in Alaska, ervoor verantwoordelijk is. Een video op TikTok zou zelfs bewijzen dat er ook een HAARP installatie op de bodem van de oceaankust "perfect gepositioneerd rond Florida" zou liggen. Door de griezelige muziek op de achtergrond lijkt het alsof een luguber complot wordt gelegd. Maar is dat wel zo, of laten we ons meeslepen door emoties?

Beoordeling

De TikTokvideo toont een zogenaamd 'coral nursery' voor de kust van Florida. Daar wordt koraal aangeplant en kan het groeien, om vervolgens verplaatst te worden naar de beschadigde koraalriffen voor de kust. HAARP is daarnaast een onderzoeksinstituut in Alaska, die op geen enkele manier het weer kan beïnvloeden.

Feiten

De exacte locatie is aan de hand van de TikTokvideo lastig te bepalen, omdat daar geen plaatsnamen in te zien zijn. Door de inzoomactie op Google Maps zo goed als het gaat na te doen, is te achterhalen dat het gebied voor de kust van Tavernier (Florida) moet liggen.

Op het eind van de video zijn duidelijk koralen in beeld te zien, en in de reacties op de TikTokvideo schrijven meerdere gebruikers dat het hier om "regrowing coral" en "coral farms" zou gaan. Door met deze informatie verder te zoeken, zijn al snel treffers te vinden die lijken op de beelden van de video. Het zou om een "coral nursery" gaan.

Google Streetview op de oceaanbodem

De exacte locatie van de TikTok-video is zo te vinden, namelijk in de Snapper Ledge Reef, voor de kust van Tavernier. Door het Google Maps poppetje te bewegen, kun je deze op verschillende punten plaatsen en zien dat de beelden bij 'The Coral Nursery' horen. Zo zijn hier exact dezelfde beelden te zien, als in de TikTokvideo tussen seconde 32 en 41. De witte palen, berg stenen en twee duikers zijn duidelijk te herkennen.

Seconde 52 in de TikTokvideo komt overeen met deze onderwateropname van The Coral Nursery. Door naar links te draaien zijn de twee duikers in exact dezelfde positie te herkennen als in de video in seconde 54.

Wat is een coral nursery?

Een coral nursery dus, maar wat is dat? Dat zijn locaties in de oceaan die worden gebruikt om koraal in een beschermde omgeving aan te planten. Als de koralen daar genoeg gegroeid zijn, worden ze verplaatst naar de beschadigde koraalriffen op andere plekken om daar wortel te schieten. Daarmee hopen onderzoekers het zwaar beschadigde koraalrif voor de kust van Florida nieuw leven in te blazen. Door de opwarmende zee ziet de toekomst van de Florida Reef er echter niet goed uit.

De objecten op de zeebodem die mensen online voor griezelige meetapparatuur hielden zijn allemaal onderdeel van deze groeikas in het water. De antenne-achtige palen zijn koraalbomen, waar koraal aan gehangen wordt om verder te groeien. Ook blokken op de bodem waar het koraal op kan groeien zijn duidelijk in de TikTokvideo te herkennen.

HAARP heeft geen invloed op het weer

Met HAARP heeft dit alles niks te maken. Dat is een onderzoeksinstituut, gevestigd in Alaska. Het instituut doet onderzoek naar de ionosfeer. Dat is de bovenste laag van de atmosfeer rond de aarde: een laag die niets met de weervorming te maken heeft. Al jaren gaan theorieën rond dat HAARP hiermee het weer zou beïnvloeden of natuurcatastrofes zou veroorzaken. Deutsche Presse-Agentur (dpa) toonde al in vele factchecks aan dat daar niets van klopt.

(Stand van zaken: 10.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTokpost (gearchiveerd met video)

Google Maps Tavernier (gearchiveerd)

Website National Marine Sanctuaries (gearchiveerd)

Website Nemo (gearchiveerd)

Locatie coral nursery Snapper Ledge Reef (gearchiveerd)

Google Street View I, II & III (gearchiveerd I, II, III)

Over koraalbomen & -blokken (gearchiveerd)

Artikel Vox (gearchiveerd)

Dpa factchecks I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.