Geen echte vechtpartij

Beelden van Franse stuntschool verkeerd voorgesteld

8.10.2024, 14:32 (CEST)

Soms is iets zo goed geacteerd, dat mensen niet meer door hebben dat het niet echt is. Daar slaagt een Frans stuntteam in via een video die al een jaar viraal gaat.

Een video op sociale media toont wat lijkt op een gewelddadige scène: drie vrouwen wandelen in een tunnel en lijken lastiggevallen te worden door de aanwezige mannen. Volgens het bericht zouden de vrouwen lastiggevallen worden door "Noord-Afrikaanse mannen" in de Parijse metro. In de video slagen de vrouwen er uiteindelijk in om zich te verweren en de mannen van zich af te schudden. Dat zou volgens de post komen omdat ze "paramilitairen van het Franse leger" zijn. In realiteit is van een echte vechtpartij geen sprake.

Beoordeling

De video komt van een Franse stuntschool en is bedoeld om de vaardigheden van hun leerlingen te laten zien. De originele video werd op 2 november 2023 door de school op Instagram geplaatst.

Feiten

De video zit al een tijdje in lift op sociale media. Een klein jaar geleden gingen de beelden al viraal en schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) er al een factcheck over. Destijds werden de mannen in de video in sommige sociale mediaberichten voorgesteld als moslimmigranten en zouden de meisjes Israëlisch geweest zijn. 

Dat alles klopte toen niet, en nu nog steeds niet: de video is namelijk afkomstig van een Frans stuntteam en de hele 'vechtpartij' is dus in scène gezet.

Campus Univers Cascades

Een hint in de video maakt het mogelijk dat te achterhalen: op de trui van een van de mannen zijn de letters "CUC" te lezen, wat staat voor Campus Univers Cascades. Dat is een Frans stuntteam dat voortdurend van dit soort geënsceneerde video's plaatst. Al sinds 2008 leiden ze mensen op tot professionele stuntmannen en -vrouwen voor films en andere projecten.

Op 2 november 2023 plaatsten ze de bewuste video op hun Instagramaccount. Bij de video staan de hastags #martial arts, #cinema en #stuntlife om aan te geven dat het niet echt is, maar gespeeld. Die betekenis ging echter gaandeweg verloren op het internet. De school bevestigde ten slotte aan de Spaanse factcheckers van Newtral dat het om een gesimuleerd gevecht gaat.

(Stand van zaken: 08.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Dpa factcheck

Instagrampagina en website Campus Univers Cascades (gearchiveerd I & II)

Video op Instagrampagina CUC (gearchiveerd)

Factcheck Newtral (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.