Xenofobe reacties

Toneeltje van hondentraining misbegrepen online

27.9.2024, 15:58 (CEST)

Mensen oordelen vaak snel zonder dat ze altijd over voldoende informatie beschikken. En zo geschiedde het weer op het internet: een hondentrainingsvideo werd volledig verkeerd begrepen.

In een Franse video op Facebook en X lijkt een vrouw te worden lastiggevallen door twee omstaanders en zou een man met een hond haar te hulp komen. In de video vraagt hij aan de twee mannen waarom ze haar lastigvallen waarna uiteindelijk zijn hond op hen afkomt.

Online wordt dit al snel vanuit xenofobe hoek bekeken: de twee mannen hebben immers een bruine huidskleur. "Franse HELD red een jonge vrouw die wordt lastig gevallen door zgd kansparels", [sic] schrijft iemand. Die interpretatie strookt echter niet met het ware verhaal achter de video.

Beoordeling

De video toont een hondentraining van een Franse man in een geënsceneerde situatie. De vrouw en de twee mannen zijn figuranten die een toneel opvoeren voor de video. Het account van de Franse man staat bol van dit soort video's. Van reële intimidatie is dus geen sprake.

Feiten

De originele video is terug te vinden op het TikTokkanaal van de Fransman Aymane Arsale, genaamd @redmalinois31. De video werd gepost op 15 september 2024.

En hier komt de aap uit de mouw: het gaat niet om een echte situatie, maar om een toneeltje. Dat maakt de Arsale duidelijk in de beschrijving van zijn video's met de hashtags #fakesituation en #miseenscene. Arsale is een hondentrainer (zie #maitrechien) en post voortdurend dit soort situaties met zijn Mechelse herder Red op zijn Tiktok-, Instagram-, Facebook- en Youtubekanaal.

Deutsche Presse-Agentur nam contact op met Aymane Arsale via sociale media, maar kreeg tot nu toe geen antwoord. Aan de Spaanse factcheckers van RTVE bevestigde hij wel al dat zijn hele account uit fictieve situaties bestaat en dat er van echte intimidatie in de video geen sprake is.

Terugkerende acteurs

De mensen in de video zijn dus acteurs: in verschillende andere video's komen ze zelfs nogmaals voor. In deze video van 22 september speelt de vrouw plots een koppel met de man met witte sneakers en paars T-shirt. Een dag later speelt de vrouw de partner van Aymane wanneer ze terug fictief botsen op de twee mannen in een andere video

De online berichten nemen deze toneeltjes dus verkeerdelijk voor waarheid aan. Ze maken van de twee mannen gevaarlijke boemannen, terwijl dat duidelijk niet het geval is.

(Stand van zaken: 27.09.2024)

Links

Facebookposts I, II & III (gearchiveerd I, II & III met video)

X-bericht (gearchiveerd)

Originele TikTokvideo (gearchiveerd met video)

TikTok-, Instagram-, Facebook- en YouTubekanaal van Aymane Arsale (gearchiveerd I, II, III & IV)

Factcheck RTVE (gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd)

YouTubevideo (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.