Opnieuw vervalste BBC-video

Desinformatie over aandelenportfolio familie Emhoff

26.9.2024, 08:56 (CEST)

Het logo van BBC laat weten dat informatie te vertrouwen is. Tenzij het wordt misbruikt voor een vervalste reportage over Doug Emhoff, partner van Kamala Harris: die geloof je best niet.

Getrouwd zijn met een presidentskandidaat in de VS betekent dat je ook zelf serieus onder de loep wordt genomen. Dat ondervindt ook Doug Emhoff, echtgenoot van Kamala Harris. Nu zou naar boven zijn gekomen dat hij en zijn familie aandelen bezit in farmaceut Abbvie, dat puberteitsremmers produceert. Dat zou moeten blijken uit een reportage van BBC News gedeeld op sociale media. Of toch niet?

Beoordeling

De BBC News-video is nep, zo bevestigt een woordvoerder van de Britse openbare omroep. Er is geen bewijs dat Emhoff of zijn familie aandelen bezit in Abbvie.

Feiten

De zogenaamde reportage van BBC News is vervalst, zo bevestigt een woordvoerder van de BCC aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Deze video is niet van de BBC", zo klinkt het. Visueel is dat ook te zien: het logo staat op de verkeerde plaats in het beeld en de transities zijn trager dan bij echte video's van BBC News het geval is.

Amerikaanse farmaceut Abbvie maakt inderdaad een puberteitsremmer, genaamd Lupron. Die wordt onder andere voorgeschreven bij kinderen wiens puberteit te vroeg begint; ook wel Central Precocious Puberty (CPP) genoemd. Een te vroeg begin van de puberteit kan latere complicaties veroorzaken.

Er is geen bewijs dat Doug Emhoff of familie aandelen bezit in Abbvie. Abbvie's aandeelhouders zijn grotendeels banken en investeringsfondsen. De factcheckers van Logically vonden via een andere database evenmin enig spoor van de Emhoffs.

Terugkerende desinformatie

Het is niet de eerste keer dat banden tussen Doug Emhoff en farmaceuten het onderwerp zijn van misinformatie. Voor hij de Second Gentleman werd in 2020 werkte hij als advocaat, en vertegenwoordigde farmaceut Merck in een rechtszaak. Zijn specialiteit in die zaak lag in het intellectuele eigendom.

De betrouwbare reputatie van de Britse openbare omroep (en ook andere media als Euronews) wordt wel vaker misbruikt om via nepreportages of andere vervalsingen desinformatie te verspreiden.

(Stand van zaken: 25.09.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Over Abbvie (gearchiveerd)

Over Lupron (gearchiveerd)

Over Central Precocious Puberty (gearchiveerd)

Aandeelhouders Abbvie (gearchiveerd)

Factcheck Logically (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Dpa-factcheck I, II, III & IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.