Interview misleidend verknipt
Clinton sprak over Russische inmenging bij verkiezingen VS
20.9.2024, 16:14 (CEST)
Ze is geen kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november dit jaar, maar in de verbitterde strijd tussen Republikeinen en Democraten moet Hillary Clinton het als vanouds ontgelden. Op Facebook (hier en hier) en op X wordt beweerd dat Clinton zou pleiten voor het opsluiten van Amerikanen die 'misinformatie' verspreiden. Daarbij wordt verwezen naar een kort fragment uit een televisieoptreden van Clinton. Maar wat blijft er over van die claim, wanneer men Clintons hele betoog aanhoort?
Beoordeling
De bewering mist alle context en is daardoor misleidend. Clinton sprak over pogingen van Rusland en andere buitenlandse mogendheden om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. In die context heeft ze het ook over Amerikanen "die zich bezighouden met dit soort propaganda". Ze heeft het dus over heel specifieke zaken en spreekt bovendien niet over "opsluiten".
Feiten
Één van de Facebookposts met de valse bewering over Clinton, verwijst naar een artikel van de beruchte nepnieuwssite Ninefornews. Dat artikel, net als de andere Facebookpost, is dan weer grotendeels gebaseerd op een bericht op X, dat meer dan 68 miljoen keer is bekeken.
De X-post bevat een videofragment waarin Clinton zegt: "Maar ik denk ook dat er Amerikanen zijn die zich bezighouden met dit soort propaganda. En of ze civielrechtelijk of in sommige gevallen zelfs strafrechtelijk moeten worden aangeklaagd, is iets dat een betere afschrikking zou zijn."
Dat is op zichzelf al een onbegrijpelijke zin, maar gespeend van alle context is helemaal niet duidelijk wat Clinton ermee bedoelt.
Oorspronkelijke video
Gelukkig staat in beeld waar het fragment vandaan komt: een uitzending van 'The Rachel Maddow Show' van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. Het hele gesprek is gemakkelijk te vinden op het YouTubekanaal van de nieuwszender.
Wie die video bekijkt, hoort na 4:53 minuten dat presentator Rachel Maddow een vraag stelt over maatregelen van de Amerikaanse overheid om Russische inmenging in de aankomende presidentsverkiezingen te dwarsbomen.
In haar antwoord stelt Clinton onder andere dat de VS nog maar het topje van de ijsberg heeft gezien van alle Russische initiatieven om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.
Russische inmenging
Na 7:05 minuten spreekt Clinton dan over hoe Rusland Amerikanen betaalt en "gebruikt" om Russische propaganda in de VS te verspreiden.
Ze haalt daarbij het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller aan, waarin connecties tussen het campagneteam van Donald Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de Russische overheid werden blootgelegd. Verschillende naaste medewerkers van Trump zijn in dit verband aangeklaagd en veroordeeld.
In deze context doet Clinton de uitspraak, waaruit het stukje is geknipt dat nu op sociale media rondzingt: "Ik denk dat het belangrijk is om de Russen aan te klagen, net zoals Mueller veel Russen heeft aangeklaagd die zich bezighielden met directe verkiezingsbemoeienis en het promoten van Trump in 2016. Maar ik denk ook dat er Amerikanen zijn die zich bezighouden met dit soort propaganda. En of ze civielrechtelijk of in sommige gevallen zelfs strafrechtelijk moeten worden aangeklaagd, is iets dat een betere afschrikking zou zijn."
Uit het hele gesprek blijkt duidelijk dat Clinton het specifiek heeft over Amerikanen die zich voor het karretje van buitenlandse mogendheden laten spannen en meewerken aan het ondermijnen van democratische verkiezingen. Ze heeft het niet over iedere willekeurige Amerikaan die misinformatie of desinformatie verspreidt. Het woord "opsluiten" neemt Clinton helemaal niet in de mond.
(Stand van zaken: 20.09.2024)
Links:
Facebookposts I & II (gearchiveerd I & II)
X-bericht (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Artikel Ninefornews (gearchiveerd)
Hele gesprek MSNBC (gearchiveerd)
Over onderzoek Mueller I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.