Ruimtelijk misverstand
Zuurstofbuis voorzag astronaut van Polaris Dawn van lucht
19.9.2024, 12:04 (CEST), laatst geüpdate: 19.9.2024, 12:24 (CEST)
Niet iedereen gelooft dat op 12 september 2024 voor het eerst in de geschiedenis een commerciële astronaut een ruimtewandeling maakte. "Geen zuurstoftank meer nodig in de ruimte zo te zien", aldus een Facebookgebruiker, die daarbij insinueert dat het gebeuren in scène is gezet in een duiktank van NASA. Daar is nochtans een logische verklaring voor.
Beoordeling
Er is voldoende bewijs voor dat de Polaris Dawn-ruimtemissie wel degelijk heeft plaatsgevonden. Burgerastronaut Jared Isaacman draagt geen zuurstoftank op zijn rug omdat hij steeds met een slang verbonden bleef met de ruimtecapsule.
Feiten
Het ongeloof over de ruimtewandeling stamt wellicht uit het feit dat het niet om een wandeling in de letterlijke zin van het woord ging. Gedurende een tiental minuten klom Jared Isaacman op en af het buitenboordtrapje van de Dragon-ruimtesonde.
Hij was al die tijd via een zuurstofslang verbonden met de capsule, maar bevond zich wel degelijk buiten, op 730 kilometer van de aarde in een zuurstofloze omgeving. De wandeling is te zien op de videobeelden, met aan het begin van het fragment duidelijk de witte zuurstofslang in beeld.
SpaceX, het privébedrijf van Elon Musk dat deze ruimtemissie organiseerde, gebruikte ze als oefening om haar EVA-ruimtepak uit te testen in de praktijk, met het oog op uitgebreidere excursies in het heelal. Die drukpakken zijn niet voorzien van hun eigen zuurstoftoevoer of andere vitale ondersteuning en vertrouwen op de 12 voet (3,6 meter) lange navelstreng om zuurstof, stroom en communicatie te voorzien.'
Echte ruimtereis
De vijfdaagse Polaris Dawn-ruimtemissie vertrok op 10 september 2024 vanaf het Kennedy Space Center van NASA, het Amerikaanse overheidsagentschap voor ruimtevaart. Zij stelde hiervoor haar lanceerbasis in Florida ter beschikking, en op haar eigen officiële Facebookpagina toonde NASA ook videobeelden van de lancering.
Daarnaast publiceerde het Amerikaanse ministerie van Defensie op haar website een foto en vermelding van deze missie. Ook onafhankelijke en betrouwbare persagentschappen als Reuters of Associated Press hebben hierover bericht.
Op eigen kosten
De Polaris Dawn-missie maakt deel uit van het Polarisprogramma, waarmee SpaceX commerciële ruimtevaart mogelijk wil maken, met als einddoel zelfs een menselijke kolonie op Mars. De vlucht van september 2024 was de eerste van drie in het Polarisprogramma.
Het programma wordt gefinancierd door Jared Isaacman, die rijk werd als oprichter van een fintech-bedrijf. Daarom kreeg hij de eer om als eerste burger ooit een ruimtewandeling te maken. Ook ingenieur Sarah Gillis begaf zich in een EVA-pak buiten de capsule. De twee andere crewleden bevonden zich in een zuurstofloos gedeelte van de capsule, maar bleven wel volledig aan boord.
De maanlanding
Ruimtevaart zorgt wel vaker voor ongeloof. Zelfs meer dan een halve eeuw na datum zijn er nog steeds mensen die beweren dat de maandaling van 1969 in scène is gezet in een filmstudio. Deutsche Presse-Agentur (dpa) publiceerde hierover eerder al een factcheck.
In het geval van deze recente missie zorgde het woord ‘wandeling’ mogelijk voor verwarring. Maar het gaat wel degelijk om de eerste commerciële ruimtewandeling ooit, zij het dan verbonden met een zuurstofslang.
(Stand van zaken: 19.09.2024)
Links
Website Polaris Dawn-missie (gearchiveerd)
Videobeelden ruimtewandeling (gearchiveerd)
Artikel Spaceflight Now (gearchiveerd)
Facebookpost NASA (gearchiveerd & gearchiveerde video)
Foto Amerikaans ministerie van Defensie (gearchiveerd)
Artikel Reuters (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.