Satire over asielbeleid
X-bericht van nep-account Faber wordt weer eens geloofd
16.9.2024, 17:35 (CEST)
"Het strengste asielbeleid ooit", dat is wat Marjolein Faber, de Nederlandse minister van Asiel en Migratie, wil gaan doorvoeren. Uit berichten op sociale media zou blijken dat ze de eerste stappen hiervoor al doorgevoerd heeft: Faber zou Eritrea, Syrië en de Westelijke Jordaanoever weer hebben toegevoegd aan de lijst met veilige landen en gebieden. Hierdoor zouden vluchtelingen en migranten makkelijker terug te sturen zijn. Is dat werkelijk zo simpel?
Beoordeling
Eritrea, Syrië en de Westelijke Jordaanoever staan niet op de lijst van veilige landen van herkomst. Faber heeft ze dan ook niet toegevoegd. Het bericht komt van een satirisch profiel dat de draak steekt met het beleid van Faber.
Feiten
Wie op Facebook of X zoekt met de tekst uit de posts op Facebook, vindt al snel het originele bericht. Dat werd op 30 augustus 2024 op X gepost door het profiel "Minister Faber (minister tegen asiel en migratie)". Die profielnaam klinkt al opmerkelijk: Fabers officiële titel is minister 'van' Asiel en Migratie, niet minister 'tegen' Asiel en Migratie.
Dat het hier om een satire-account draait, blijkt ook al snel uit de bio van het profiel. Daar staat: [...] Mijn tweets kloppen! Ik ben een mensenmens, zachtaardig, innemend, gevoelig, meelevend en emotioneel. Kortom: een parodie". Nogal over de top, en weinig geloofwaardig dus.
Overigens staat de pagina vol met gefotoshopte foto's van Faber, waar in draak wordt gestoken met haar asielbeleid. Uit de Facebookposts blijkt echter dat sommige sociale mediagebruikers de satirische post alsnog voor waar aannamen.
Officiële en privéaccount Faber
Het officiële account van Faber in de rol van minister is dit account, dat ook door het ministerie wordt beheerd. Alle officiële informatie omtrent Faber en haar ministerie worden daar gedeeld. Over een uitbreiding van de lijst van veilige landen van herkomst is hier niets te vinden.
Voordat Faber minister werd was ze actief op X met dit account. Dat bestaat al sinds 2011 en staat vol met reposts van berichten van Geert Wilders. Onder andere de NOS haalde dit account aan als bron voor uitspraken van Faber. Sinds de beëdiging van het kabinet-Schoof op 2 juli 2024 is er niets meer op dit profiel verschenen.
Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht al eens eerder contact met het ministerie van Asiel en Migratie met de vraag of ze konden bevestigen dat dit het privéaccount van Faber was, maar daar wilde het ministerie geen uitspraak over doen.
Eritrea, Syrië en de Westelijke Jordaanoever
En tot slot: Eritrea, Syrië en de Westelijke Jordaanoever staan niet op de lijst van veilige landen van herkomst. Asielzoekers uit veilig bestempelde landen komen bijna nooit in aanmerking voor bescherming in Nederland.
Onveilige landen zijn landen waar mensen vervolgd worden vanwege ras of geloof, en foltering of onmenselijke behandeling plaatsvindt. Dat is voor Eritrea, Syrië en de Westelijke Jordaanoever helaas niet uit te sluiten.
Faber en premier-minister Dick Schoof zijn wel van plan zo snel mogelijk het noodrecht te activeren, zodat het kabinet kan afwijken van de bestaande Vreemdelingenwet - de wet die alles rond asielpolitiek regelt. Faber en Schoof willen bijvoorbeeld dat meerderjarige kinderen uit onveilige landen niet meer kunnen nareizen. De verdere plannen van het kabinet omtrent asielbeleid werden vorige week bekend gemaakt in het regeerprogramma.
(Stand van zaken: 16.09.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)
X-bericht satire-pagina (gearchiveerd)
Over Marjolein Faber (gearchiveerd)
Satire-account Faber (gearchiveerd)
Officiële ministeraccount Faber (gearchiveerd)
Privé-account Faber (gearchiveerd)
Beëdiging kabinet-Schoof (gearchiveerd)
Lijst met veilige landen van herkomst (gearchiveerd)
Nieuwsbericht Rijksoverheid (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.