Trump haakt in op roddels

Beestenboel rond opgegeten huisdieren mist solide bewijs

16.9.2024, 14:42 (CEST)

Van een gerucht op een lokale Facebookgroep tot het podium van een presidentieel debat: nogal een reis voor een claim over migranten die huisdieren zouden eten. Het blijkt een gerucht zonder bewijs.

Huisdieren zijn vaak geliefde leden van de familie. Logisch dan ook dat het idee dat iemand ze zou opeten weerzinwekkend en shockerend is. Dat was dan ook exact de reactie van mensen, nadat Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens het eerste presidentieel verkiezingsdebat beweerde dat dit aan de gang zou zijn in Springfield, Ohio. Haïtiaanse immigranten zouden huisdieren stelen en opeten. Een wild verhaal, mocht het waar zijn. Maar het blijkt een kaartenhuis van loze geruchten en roddels.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat immigranten in Springfield, Ohio, huisdieren opeten. Dat bevestigen zowel de politie als het stadsbestuur. Het verhaal is afkomstig van een derdehands gerucht op een lokale Facebookgroep.

Feiten

De politie van Springfield bevestigde op 9 september 2024 aan de lokale krant Springfield News-Sun dat er geen meldingen zijn gedaan van gestolen en opgegeten huisdieren. Het stadsbestuur deelde op hun sociale mediakanalen een video met diezelfde bevestiging.

Een foto van een zwarte man met ganzen in de hand wordt vaak gedeeld in connectie met de claim. De foto werd niet genomen in Springfield maar in Columbus, ook in Ohio. Er is geen bewijs dat de man Haïtiaans is, noch dat hij de gans heeft opgegeten.

Geruchten op Facebook

Het gerucht begon op een lokale privégroep op Facebook, "Springfield Ohio Crime and Information", zo onderzochten factcheckers van NewsGuard. Een vrouw deelde daar het verhaal, dat ze had gehoord van haar buurvrouw. Die had het op haar beurt van een kennis die zou weten van een meisje wiens kat gestolen en opgegeten werd. Nogal een ketting aan geruchten.

Van Facebook migreerde het gerucht naar X en rechtse influencers op verschillende sociale mediaplatformen, en zo naar het landelijke politieke podium.

Springfield is een stad van ongeveer 60.000 inwoners in Ohio, in het midwesten van de VS. De laatste jaren vestigden veel legale immigranten zich in de stad, goed voor 12.000 tot 15.000 nieuwe mensen voor Clark County, waar Springfield gelegen is. Dat zorgt voor uitdagingen en soms ook spanningen, maar nog niet voor opgegeten huisdieren.

(Stand van zaken: 13.09.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

NewsGuard over de oorsprong van de claim (gearchiveerd)

Artikel Washington Post (gearchiveerd)

Springfield News-Sun over reactie politie (gearchiveerd)

Reactie city manager van Springfield (gearchiveerd & video gearchiveerd)

Immigratie in Springfield (gearchiveerd)

NPR over migratiediscours in Springfield (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.