Geen raket

Vlucht 77 boorde zich op 11 september 2001 in het Pentagon

13.9.2024, 16:06 (CEST), laatst geüpdate: 13.9.2024, 16:09 (CEST)

Elk jaar in deze week duiken ze weer op: complottheorieën over de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Volgens sommigen zou er geen vliegtuig aan te pas zijn gekomen. Die mensen zien ze vliegen.

Deze week 23 jaar geleden boorden gekaapte passagiersvliegtuigen zich in belangrijke gebouwen in de Verenigde Staten. De iconische beelden van de instortende Twin Towers staan op ieders netvlies gebrand. Wat nog wel eens wordt vergeten, is dat op '9/11' ook het Pentagon getroffen werd door een vliegtuig.

Of... is dat eigenlijk wel zo? Een Facebookgebruiker plaatst een afbeelding van een explosie bij het Pentagon, waarbij geen vliegtuig te zien is. "Waar is het vliegtuig? Waarom worden alle videobeelden nog steeds achtergehouden?" staat er op het plaatje. "Er is gewoon een cruise raket op afgevuurd", [sic] beweert de Facebookgebruiker. Waar of niet?

Beoordeling

Nee, het Pentagon werd op 11 september 2001 geraakt door American Airlines vlucht 77. Dat wordt bevestigd door beelden van beveiligingscamera's, ooggetuigenverslagen, vlucht- en passagiersgegevens en foto's van brokstukken van het vliegtuig op de plaats van de crash.

Feiten

Op 11 september 2001 werd American Airlines vlucht 77 gekaapt door terroristen van Al Qaida en is het in het Pentagon, het hoofdkwartier van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, gevlogen. Bij de crash kwamen alle 64 inzittenden van het vliegtuig om het leven, net als 125 mensen die in het Pentagon aanwezig waren.

Het feit dat er geen scherpe beelden zijn van het moment dat het vliegtuig het Pentagon trof, bood al snel ruimte aan allerlei complottheorieën. Pas in 2006 werden beelden van een beveiligingscamera openbaar gemaakt, maar daarop is met het blote oog moeilijk te zien dat een vliegtuig de explosie veroorzaakt.

Genoeg bewijs

Toch is er genoeg ander bewijs waaruit blijkt dat het American Airlines vlucht 77 was die zich in het Pentagon stortte. Zo zijn er foto's van brokstukken van het vliegtuig, gevonden op de rampplek, vrijgegeven door de FBI. Op de website Naval History and Heritage staan ook foto's uit de collectie van Navy Archives van vliegtuigonderdelen die op de rampplek lagen.

Ook is er het ooggetuigeverslag van de gerenommeerde Pentagon-correspondent Jamie McIntyre van CNN. McIntyre was in het Pentagon op het moment van de aanslag. In deze video en op dit blog vertelt hij over zijn indrukken van die dag en toont hij foto's die hij zelf kort na de aanslag maakte van brokstukken van het vliegtuig.

Reconstructies van de vlucht

De National Transportation Safety Board (NTSB), een overheidsinstantie, maakte een gedetailleerde reconstructie van de vlucht van het vliegtuig op basis van de vluchtgegevensrecorder (vroeger ook wel 'zwarte doos', een instrument aan boord dat allerlei gegeven van de vlucht meet en opslaat) en radargegevens.

De reconstructie schetst een duidelijk beeld van wat er op 11 september 2001 met Vlucht 77 is gebeurd: vanaf het opstijgen van Dulles International Airport in Washington om 8:20 uur 's ochtends, tot de crash in het Pentagon één uur en zeventien minuten later. De vlieghoogte en locatie van het toestel zijn van minuut tot minuut bekend.

Om 8:51 uur was er nog contact geweest tussen cockpit en luchtverkeersleiding, maar rond 8:55 veranderde het vliegtuig onverwacht van koers. Een minuut later werd de transponder uitgezet en verloor de luchtverkeersleiding contact met het vliegtuig. De NPR maakte ook een reconstructie van de verwarring die hierdoor ontstond bij de luchtverkeersleiding en het besef om 9:37 uur dat het vliegtuig zich in het Pentagon had geboord.

Passagierslijst

Ten slotte is de lijst met namen bekend van alle passagiers die in het vliegtuig zaten. Hun persoonlijke biografieën, te vinden op websites van bijvoorbeeld kranten of universiteiten waar ze studeerden (hier, hier en hier) eindigen allemaal op dezelfde plaats en tijd: op 11 september 2001 in het Pentagon.

Het is dus duidelijk dat het een vliegtuig was dat 23 jaar geleden het Pentagon trof. Alle andere theorieën, die elk jaar in deze week weer opduiken en waarvan Deutsche Presse-Agentur er al meerdere heeft ontkracht, kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen.

(Stand van zaken: 13.11.2024)

Facebookpost (gearchiveerd)

Britannica over AA77 en Pentagon (gearchiveerd hier en hier)

Pentagon Memorial (gearchiveerd)

Beelden beveiligingscamera's (gearchiveerd)

Foto's FBI lijst & I, II, III, IV (lijst gearchiveerd & I, II, III, IV)

Foto's Navy Archives (gearchiveerd)

Over Jamie McIntyre (gearchiveerd)

Video McIntyre (gearchiveerd)

Blog McIntyre (gearchiveerd)

Over NTSB (gearchiveerd)

Reconstructie NTSB (gearchiveerd)

Reconstructie NPR (gearchiveerd)

Namenlijst passagiers (gearchiveerd)

Biografieën passagiers I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Factchecks dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.