Geen echte wapens

Beelden internationaal airsoftevent in België misbegrepen

10.9.2024, 13:52 (CEST)

Een video van Afghaanse mannen in militaire outfit doet online stof opwaaien. Belangrijke informatie over de video wordt echter niet verteld.

Volgens online berichten op Facebook, Telegram en X zou de "immigrantengroep genaamd Afghan Force" in België zijn gezien met "militaire uitrusting". De berichten schrijven dat ze "professionele militaire dienst" gedaan hebben in Afghanistan. Deze beweringen worden geïllustreerd met een video waarin inderdaad mannen in militaire uniformen te zien zijn, waarop de Afghaanse én Belgische vlag zichtbaar zijn. Wat is hier aan de hand?

Beoordeling

De video toont een airsoftevent in België waar verschillende internationale teams aanwezig waren. Airsoft is een sport, vergelijkbaar met paintball, waarbij tegenstanders het tegen elkaar opnemen met valse wapens. Naast de Afghaanse mannen waren bijvoorbeeld ook een Duits en Nederlands team aanwezig.

Feiten

Op basis van de tekst "Afghan-force" die te zien is in de video kon de video worden teruggevonden op het TikTokaccount @ehsakhanzada. Dit account post regelmatig dit type video's. Op 6 juli 2024 verscheen deze video op het account met de hashtags #allah#afghanistan#specialforces#belgium. 

In eerste instantie is niet meteen duidelijk wat nu precies te zien is op de beelden. Maar door andere, gelijkaardige video's te bekijken krijgen we een eerste hint: die bevatten de hashtags #fekgune en #fakeguns. Deze hashtags geven aan dat de wapens die de mannen dragen geen echte militaire wapens zijn. Wat zijn ze dan wel?

Airsoft evenement in België

Die vraag konden factcheckers van de Vlaamse openbare omroep VRT al achterhalen. Op basis van visuele elementen uit verschillende video's op het TikTokaccount, zoals de armbanden met de opschriften "Fort Knox" en "Crimi", kon achterhaald worden dat de video's eigenlijk een airsoftevent tonen.

Airsoft is een sport, vergelijkbaar met paintball, waarbij teams het tegen elkaar opnemen door met biologisch afbreekbare balletjes op elkaar te schieten. Zoals de hashtags hierboven al aangaven, wordt er dus niet met echte wapens geschoten. 

Het opschrift Fort Knox, ook gekend als het fort van Koningshooikt, is een airsoftlocatie in de Vlaamse provincie Antwerpen, in de buurt van de stad Lier. Het opschrift "Crimi" verwijst dan weer naar airsoftorganisator Crimi Events, die verschillende airsoftlocaties in België aanbiedt, waaronder Fort Knox.

Op basis van visuele elementen uit de video, kon VRT vervolgens achterhalen dat de video zich afspeelt in een andere locatie van Crimi Events, genaamd "The Chambers". Die locatie herbergt een verlaten kasteel dichtbij de Waalse stad Hoei. 

Niet de enige aanwezige groep

Op 2 maart 2024 nam in dat kasteel een groep Afghaanse mannen deel aan een internationaal airsoftevent. Dat tonen foto's die Crimi Events op hun Facebookpagina plaatste. Daar zijn dezelfde Afghaanse mannen ook te zien

Daarnaast waren er ook nog heel wat andere nationaliteiten aanwezig op dat event. Zo waren er bijvoorbeeld mensen in outfits met Belgische, Duitse en Nederlandse militaire insignia te zien.

Over de identiteit van de groep Afghaanse mannen is voorts niet veel geweten. Zo is het niet duidelijk of de mannen effectief in België wonen. Of ze in het verleden ook in het Afghaanse leger actief waren, zoals online wordt beweerd, valt niet met zekerheid te bevestigen. Volgens VRT zijn er bepaalde elementen die daarop wijzen, maar helemaal duidelijk is het niet.

Airsoft in Nederland

Ook in Nederland kan airsoft beoefend worden. Volgens de overkoepelende organisatie Nederlandse Airsoft Sportbond (NABV) zouden in Nederland meer dan 28.000 mensen lid zijn van de bond.

Om de sport te beoefenen, en om dus een airsoftwapen te bezitten, moet je in Nederland meerderjarig zijn en lid zijn van de NABV. Het airsoftwapen mag echter niet zomaar in de publieke ruimte getoond en gedragen worden.

(Stand van zaken: 10.09.2024)

Links

Facebookposts I & II (gearchiveerd I & II met video)

Telegrambericht (gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Video op TikTokaccount ehsakhanzada (gearchiveerd)

TikTokaccount ehsakhanzada (gearchiveerd)

TikTokvideo's ehsakhanzada I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)

Factcheck VRTNWS (gearchiveerd)

Artikel Knack over airsoft (gearchiveerd)

Fort Knox bij Crimi Events (gearchiveerd)

Fort van Koningshooikt in Google Maps (gearchiveerd)

Over Crimi Events (gearchiveerd)

Château de la Motte en Gée in Google Maps (gearchiveerd)

Afghaanse mannen in Facebookposts I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Belgische, Duitse en Nederlandse militaire uniformeren (gearchiveerd I, II & III)

Over NAVB (gearchiveerd)

Wetgeving airsoft Nederland I & II (gearchiveerd I & II)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.