Ideologie ongerelateerd

Ierse leraar gearresteerd voor schenden gerechtelijk bevel

06.09.2024, 17:26 (CEST)

Een Ierse leraar ziet zichzelf als gewetensgevangene, maar in werkelijkheid werd hij niet gearresteerd omdat hij weigert de 'transgenderideologie' te onderschrijven, zoals zijn entourage beweert.

In Ierland zou de leraar Enoch Burke zijn gearresteerd omdat hij zich "verzette tegen een verzoek om een ​​mannelijke leerling met 'zij/haar' aan te spreken". Dat wordt beweerd in een Facebookpost met een video van de arrestatie. De voormalig docent aan Wilson's Hospital School in Heathland werd inderdaad gearresteerd, maar wordt de reden voor zijn arrestatie wel correct voorgesteld?

Beoordeling

Nee, Enoch Burke werd gearresteerd vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel. Hij bleef terugkeren naar de school waar hij eerst geschorst en later ontslagen was, ondanks een gerechtelijk verbod zich daar te vertonen. De slepende affaire begon inderdaad met een geschil over de aanspreekvorm van één van zijn leerlingen, maar dat is niet de reden waarom Burke nu werd gearresteerd.

Feiten

Op maandag 2 september werd Enoch Burke gearresteerd op het schoolterrein van Wilson's Hospital School in het Ierse plaatsje Heathland.

Burke bleef terugkeren naar het schoolterrein, terwijl hij daar op grond van een gerechtelijk bevel niet mag komen. Vanwege het negeren van dat bevel en minachting voor de rechtbank, werd Burke door rechter Michael Quinn naar de gevangenis gestuurd, totdat hij belooft het gerechtelijk bevel te respecteren.

Niet de eerste keer

Het is al de derde keer dat Burke werd gearresteerd vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel. De affaire begon nadat de leraar op 24 augustus 2022 door zijn school op non-actief werd gesteld, met behoud van salaris, in afwachting van de uitkomst van een disciplinaire procedure tegen hem.

Burke zou namelijk geweigerd hebben een leerling die in geslachtstransitie was bij een nieuwe naam te noemen en aan te spreken met het voornaamwoord "they" (zij), ondanks dat het schoolhoofd de leraren had verzocht om aan dit verzoek van de leerling tegemoet te komen.

Ondanks het feit dat Burke destijds geacht werd tijdelijk niet op school te verschijnen, bleef hij dat toch doen. Op 30 augustus 2022 droeg een rechter Burke op om het besluit van de school te respecteren en tijdelijk van het schoolterrein weg te blijven. In september 2022 werd Burke voor het eerst gearresteerd en gevangen gezet, vanwege het negeren van dat gerechtelijk bevel.

Christelijke overtuigingen

Burke zei destijds in de rechtbank dat hij "naar eer en geweten" geen gehoor kon geven aan het gerechtelijk bevel, en dat hij vanuit zijn christelijke overtuigingen weigerde "een jongen een meisje te noemen".

Volgens The Irish Times benadrukte de rechter destijds al dat de disciplinaire vergadering op school de plek was voor Burke om zijn gewetensbezwaren te ventileren, maar dat de rechtszaak alleen ging over Burke's weigering om een gerechtelijk bevel te respecteren.

Opnieuw en opnieuw

Burke werd in december 2022 vrijgelaten, zonder te beloven dat hij de school niet meer zou bezoeken. In januari 2023 werd hij na een disciplinaire procedure op school ontslagen. Ook daarna bleef hij terugkeren naar de school, zelfs nadat leerlingen hem hadden geschreven dat zijn aanwezigheid het schoolleven verstoorde.

In september 2023 werd Burke opnieuw opgepakt, voor het herhaaldelijk terugkomen naar de school. Na een nieuwe vrijlating in juni 2024 - opnieuw zonder beloftes het gerechtelijk bevel ditmaal wel te respecteren - werd hij in september 2024 andermaal gearresteerd. Burke zit nu weer in de Mountjoy Prison, een gevangenis in Dublin, waar hij in totaal al meer dan vierhonderd dagen doorbracht.

X-account Burke

Een langere versie van de video die op Facebook rondgaat werd aanvankelijk geplaatst op het X-account dat de naam van Enoch Burke zelf draagt. Het account zou volgens een bericht op die pagina worden beheerd door Josiah Burke, de broer van Enoch.

Op het account met Enochs naam wordt Enoch beschreven als een Ierse leraar, die is "gevangengenomen voor weigeren te conformeren aan transgenderideologie". Dat statement klopt dus niet.

(Stand van zaken: 06.09.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Irish Times over zaak Burke I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)

RTE over zaak Burke I & II (gearchiveerd I & II)

BBC over zaak Burke (gearchiveerd)

Over contempt of court (gearchiveerd)

The Journal over zaak Burke (gearchiveerd)

X-bericht met video Burke (gearchiveerd, video gearchiveerd)

X-account Burke (gearchiveerd)

Bericht broer op X-account (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.