Lastercampagne raast voort

Ongegronde beschuldigingen aan het adres van Kamala Harris

6.9.2024, 16:31 (CEST)

Het gebeurt wel eens dat bekende mensen zaken op hun kerfstok hebben. Hun verleden wordt doorgaans ook volledig uitgespit. Bij Kamala Harris zijn het tot nu toe echter enkel onbewezen geruchten.

Sinds Kamala Harris presidentskandidaat werd voor de Democraten, ontspon zich een ware lastercampagne. Zo werd al beweerd dat ze een relatie met Jeffrey Epstein zou hebben gehad en dat ze een sekswerker zou zijn geweest. Al die verhalen bleken niet te kloppen

Nu duikt opnieuw zo'n verhaal op: online wordt gezegd dat Harris in 2011 een meisje van dertien zou hebben aangereden en is doorgereden "zonder zich te bekommeren om het gewonde meisje". Het verhaal wordt in verschillende talen verspreid. Past het ook in de lastercampagne of is er toch meer aan de hand?

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Kamala Harris in 2011 betrokken zou zijn geweest bij een ongeval met vluchtmisdrijf. De zogenaamde bewijsvoering die online wordt gebruikt, is nep.

Feiten

De claim vindt zijn oorsprong op de site van KBSF San Francisco News. Daar werd het verhaal voor het eerst verspreid. Op de site staat dat Harris in 2011 de 13-jarige Alisha Brown en haar moeder in San Francisco zou hebben aangereden en vervolgens zou zijn doorgereden. Alisha Brown zou sindsdien verlamd zijn en voor de rest van haar leven in een rolstoel zitten.

Het bericht toont ook een video waarin Alisha Brown te zien zou zijn waarin ze getuigt over de feiten van meer dan tien jaar geleden. Volgens het artikel komt ze nu pas met de feiten naar buiten omdat Harris destijds haar moeder bedreigd zou hebben, zodat ze het verhaal nooit naar de politie zou brengen.

Op het eerst zicht lijkt alles bij elkaar best een waterdicht verhaal, maar wanneer je het 'bewijsmateriaal' van iets dichter gaat bekijken, lekt het verhaal aan alle kanten en blijft er niets van het 'bewijs' over.

Onbetrouwbare website

Te beginnen met de website: die werd pas enkele weken geleden (op 20 augustus) gelanceerd. Dat toont een analyse van het domein van de site. Zo'n recente lancering is vaak een indicatie dat het gaat om een desinformatiewebsite. Intussen werd de site al offline gehaald.

Bovendien is er nog nooit nieuws over deze website verschenen voor ze dit artikel uitbrachten en staat KBSF San Francisco News niet geregistreerd in een database voor bedrijven in de staat Californië. 

Bewijsvoering op losse schroeven

De bewijsvoering, in de vorm van de video, is al evenzeer op los zand gebouwd. In de video zijn een aantal elementen te zien: een foto van de zogenaamde crash, scans die de fracturen van het slachtoffer zouden moeten weergeven en een zogenaamd interview met Alisha Brown. 

De foto van de autocrash (minuut 0:58) heeft niets met de feiten te maken. Een omgekeerde zoekopdracht toont dat de foto voor het eerst verscheen in een artikel van USA Today uit 2018 dat ging over een auto-ongeval in Guam, een eiland gelegen in de Stille Oceaan. 

Ook de scans van fracturen (minuut 2:56) zijn ongerelateerd aan dit verhaal: de linkerscan komt van een medische studie uit 2010 over een 58-jarige patiënt uit China met ribfracturen, de rechterscan werd geplukt uit een onderzoek van onderzoekers van de Radboud Universiteit naar bekkenletsels bij volwassenen en kinderen. De foto toont een 12-jarig meisje met een letsel aan haar bekken.

Hoogstwaarschijnlijk geen AI-video

Deutsche Presse-Agentur nam ook contact op met postdoctoraal onderzoeker in beeldmanipulatie Hannes Mareen (UGent – imec) om de video en het interview te analyseren. Mareen ziet geen visuele sporen van manipulatie, deepfake, of AI-generatie. "Het genereren van zo'n lange video met AI, van mensen en zonder duidelijke visuele fouten, is heel moeilijk of onmogelijk", stelt hij. Volgens Mareen is het meest waarschijnlijk dat het hier gaat om een actrice die gefilmd wordt. "Het lijkt me vooral dat er geen nood was aan zo'n beeldvervalsing, aangezien het om een simpel interview met een onbekende persoon gaat", legt hij uit. 

Desalniettemin is het volgens de onderzoeker wel belangrijk alert te blijven voor dit soort beelden: "Ook al is hier hoogstwaarschijnlijk geen AI gebruikt, moeten we wel op onze hoede blijven. De kans is namelijk groot dat we in de nabije toekomst niet meer het verschil tussen echte beelden en AI-gegenereerd of gemanipuleerd beeldmateriaal kunnen zien, en dat er minder technische kennis voor vereist zou zijn", waarschuwt hij.

Geen bewijs

Ten slotte is er geen enkel bewijs te vinden dat Kamala Harris in 2011 een dergelijk ongeval zou veroorzaakt hebben. Een zoekopdracht naar nieuwsberichten over een auto-ongeval met Alisha Brown als slachtoffer levert slechts één resultaat op. In mei 2016 werd een 18-jarige vrouw genaamd Alisha Brown aangereden door Malik Morton in Hawaï. Deze case houdt duidelijk geen verband met het verhaal dat nu de ronde doet.

Zonder enig bewijsmateriaal moet dus geconcludeerd worden dat het hier om een roddel aan het adres van Kamala Harris gaat.

(Stand van zaken: 06.09.2024)

Links

Factchecks dpa I, II & III

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel DeepNewz (gearchiveerd)

Berichten in andere talen I & II (gearchiveerd I & II)

Gearchiveerd KBSF-artikel

Gearchiveerde video

Gearchiveerde Who-is analyse

Zoekopdracht Google I & II (gearchiveerd I & II)

Zoekopdracht database Californië (gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

Artikel USA Today (gearchiveerd)

Guam op Google Maps (gearchiveerd)

Medische studie Chinese patiënt (gearchiveerd)

Medische studie Radboud Universiteit I & II (gearchiveerd I & II)

Over Hannes Mareen (gearchiveerd)

Artikel Hawaii News Now (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.