Geen verdachte

Andere man dan dader van de aanval Solingen te zien op foto

02.09.2024, 16:52 (CEST)

Op sociale media circuleert een foto van een man die wordt gezien als de vermoedelijke dader van de mesaanval in Solingen, maar in werkelijkheid toont de foto een andere man.

In Solingen, een stad dicht bij Düsseldorf, vond op 23 augustus een gruwel plaats: omstreeks 21u30 viel, tijdens een feest voor het 650-jarig bestaan van de stad, Issa Al H. verschillende mensen aan met een mes. Daardoor kwamen drie mensen om het leven: een man van 67 en een man en een vrouw van beiden 56. Acht anderen raakten gewond.

Op sociale media, zoals dat steeds gebruikelijker wordt na een groot incident, gingen al snel beelden rond die de dader zouden weergeven. Ook op Facebook werd een foto gedeeld met de omschrijving "26 jarige ASIELZOEKER Issa Al H. uit SYRIË Pleegt aanslag in Solingen." [sic] Toont die foto echt de verdachte Issa Al H.?

Beoordeling

Nee, op de foto is Issa Al H. niet te zien. Volgens de Duitse krant Bild gaat het om een ​​andere man die in hetzelfde vluchtelingenhuis als de dader verbleef. De Duitse opsporingsautoriteiten behandelen hem momenteel niet als iemand betrokken bij het misdrijf. Het Duitse Federaal Openbaar Ministerie heeft tot nu toe slechts één verdachte aangehouden: Issa Al H.

Feiten

Issa Al H. werd pas ongeveer 24 uur na de aanval aangehouden en gearresteerd. Volgens informatie die Deutsche Presse-Agentur (dpa) verkreeg, zou hij met bloed bevlekte kleding hebben gedragen.

Beelden van de arrestatie zijn hier en hier te zien. De arrestatie vond midden in de stad Solingen plaats, op deze locatie. Het huis dat te zien is in Google Street View, is exact hetzelfde huis als op de mediabeelden van de arrestatie. Een journalist van dpa bevestigde deze locatie ook. De arrestatie vond dus niet plaats in een gebouw, maar in de open lucht.

Verspreide foto toont verdachte niet

De foto op sociale media toont echter niet de arrestatie van de verdachte Issa Al H. De foto werd gemaakt door een fotograaf van het Duits nieuwsmedium Bild. Daar werd aanvankelijk op 24 augustus de foto omschreven als een weergave van de "verdachte". Dat werd echter op 26 augustus gecorrigeerd naar "er wordt gezegd dat het een huisgenoot van Hasan is". De foto toont dus geen verdachte, maar iemand die in hetzelfde huis als Hasan verbleef.

Duitse media hebben in de tussentijd al foto's verspreid waarop de werkelijke verdachte, Issa al H., te zien is. 

Federale aanklagers hebben geen andere verdachten

De man op de foto is zelf geen verdachte van de aanslag. Op 24 augustus verklaarde minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, Herbert Reul, dat er al twee mannen, waaronder de man op de foto, waren weggevoerd voordat de echte verdachte was gearresteerd. "Maar deze waren zeer waarschijnlijk – om het maar voorzichtig te zeggen – niet degenen die we echt vermoeden", zei de minister toen. "We hebben onlangs de echte verdachte gearresteerd", voegde hij daar nog aan toe naar aanleiding van de arrestatie van Issa al H. Heel wat elementen wijzen bovendien in diens richting.

Ten slotte zou het Duits federaal Openbaar Ministerie bekendmaken als ze nog meer verdachten zouden hebben gearresteerd. En dit is in geen enkel ander geval gebeurd, behalve dan dat van Issa Al H.

(Stand van zaken: 02.09.2024)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

X-post (gearchiveerd)

NOS artikel over aanval Solingen (gearchiveerd)

Artikels Tagesschau I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Beelden arrestatie I & II (gearchiveerd I met video & II)

Locatie arrestatie (gearchiveerd)

Bild artikel 24 & 26 augustus (gearchiveerd I & II)

Spiegel over feiten (gearchiveerd)

Berichten federaal Openbaar Ministerie over deze zaak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.