Video misleidend opgeknipt

Harris waarschuwde voor machtsmisbruik in toespraak uit 2020

02.09.2024, 16:19 (CEST)

Alles wat de Amerikaanse presidentskandidaten zeggen of ooit zeiden wordt dubbel gewogen, nu kort voor de verkiezingen. Maar wat heb je daaraan, wanneer video's manipulatief geknipt worden?

Heeft Kamala Harris, presidentskandidaat van de Democraten in de VS, een buitensporige honger naar macht? Volgens sociale mediagebruikers van wel, en dat zou blijken uit deze korte video. Daarin vertelt Harris dat ze zich vroeg in haar carrière realiseerde dat ze grote macht bezat, toen ze nog assistent-officier van justitie was. Ze besefte dat ze met een simpele "pennenstreek" de loop van iemands leven zomaar kon beïnvloeden. Sociale mediagebruikers noemen Harris een "machtsbeluste tiran", die opschept over haar macht door haar uitspraak. Maar, komt in het korte filmpje wel de context van het hele verhaal naar voren?

Beoordeling

Nee, de video is misleidend geknipt. Uit de volledige toespraak uit 2020 blijkt dat Harris dit voorbeeld aanhaalt om Donald Trump, de toenmalige president van de VS, te bekritiseren.

Feiten

Aan de hand van de informatie op de banner in de video, is de oorsprong ervan te achterhalen. Er staat onder andere "Portsmouth", een stad in de Amerikaanse staat New Hampshire. En ook "NH Democrats Annual Banquet" en "2020".

Door op deze begrippen te zoeken is de volledige toespraak van Harris (met transcriptie) op de website van het Amerikaanse netwerk C-SPAN te vinden. Die hield ze op 6 september 2019: Harris was toen senator en kandidaat voor de presidentsnominatie van de Democraten voor de verkiezingen in 2020. Uiteindelijk won Biden de nominatie, als ook de verkiezingen van Donald Trump, en werd Harris zijn vicepresident voor de periode 2020-2024.

Kritiek op Donal Trump

Vanaf de negentiende minuut van haar toespraak bespreekt Harris haar juridische carrière, die ze begon als plaatsvervangend officier van justitie in Californië. Ze beschrijft hoe ze vanaf haar tweeëntwintigste besefte dat de beslissingen die ze in die rol nam de levens van de betrokkenen radicaal kon veranderen.

"Ik heb geleerd dat ik met één pennenstreek iemand kon aanklagen voor het kleinste misdrijf", vertelt ze. "En door die pennenstreek zou die persoon gearresteerd kunnen worden, in de gevangenis kunnen zitten voor minstens 48 uur. Hij zou tijd met familie en werk verliezen, misschien zijn baan verliezen, geld moeten betalen voor een advocaat, zijn aanzien in zijn gemeenschap verliezen, allemaal door die pennenstreek. Weken later zou ik hem vrij kunnen spreken, maar zijn leven zou voor altijd veranderd zijn. Op jonge leeftijd leerde ik dus de macht." Hier stopt het videofragment op sociale media, maar Harris is nog niet klaar, en wat volgt is belangrijke context om haar verhaal te begrijpen.

"De macht", gaat Harris verder, "om invloed te hebben op echte mensen, die we hebben wanneer we zulke posities bekleden. [...] Toch hebben we een persoon in het Witte Huis die president van de Verenigde Staten is en die niet geheel, of zelfs maar gedeeltelijk, begrijpt wat het betekent om macht te hebben."

Ze uit hiermee kritiek op Donald Trump, die toen nog in het Witte Huis zat. "Hij [Donald Trump, red.] begrijpt niet wat het betekent om macht te hebben", zegt ze een paar zinnen verder.

Met haar woorden en de beeldspraak van de penneveeg wilde Harris dus het belang van doordachte machtsuitoefening benadrukken - een bewustzijn waar het Donald Trump aan ontbreekt volgens haar. Enkel door de toespraak in een kortere video op te knippen, kan het lijken alsof Harris zelf belust is op deze macht.

Desinformatie rond de presidentsverkiezingen

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gepland voor november 2024, dichterbij komen, wordt er steeds meer desinformatie over de kandidaten op sociale media verspreid. Dit is dan ook niet de eerste keer dat uitspraken van Kamala Harris of Trump in de verkeerde context gebruikt worden. Dergelijke voorbeelden zijn hier en hier al uitgewerkt door de Deutsche Presse-Agentur (dpa).

(Stand van zaken: 02.09.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

geariveerd, gearchiveerde video)

C-SPAN toespraak Harris (gearchiveerd met transcriptie)

Over carrière Harris (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier & hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.