Democraten in Omaha, Nebraska

Lange rijen voor verkiezingsbijeenkomst met Tim Walz

28.08.2024, 13:24 (CEST)

Mpox en de Amerikaanse verkiezingen: allebei halen ze momenteel het nieuws. Op sociale media worden video's over de twee onderwerpen echter door elkaar gehaald - en dat leidt tot desinformatie.

Op 14 augustus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de opmars in Afrika van een nieuwe variant van het mpox-virus, voorheen bekend als apenpokken, aangemerkt als een internationale noodsituatie. En dat doet heel wat mensen aan de coronapandemie denken. Zo ook deze Facebookgebruiker, die een video met rijen mensen deelt. Volgens hem staan ze in de stad Omaha in de rij om zich voor mpox te laten testen. Maar het enthousiasme van de mensen in de rij is voor heel wat anders bestemd.

Beoordeling

De beelden hebben niets met mpox te maken. De video is opgenomen tijdens een bijeenkomst van Tim Walz, de running mate van Kamala Harris voor de komende Amerikaanse verkiezingen.

Feiten

De oudste versie van de video die Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon vinden via een reverse image search, werd op 17 augustus 2024 gedeeld op X. Volgens de gebruiker die de video plaatste, staan de mensen in de rij voor een bijeenkomst met Tim Walz in Omaha in de staat Nebraska.

En op 17 augustus vond daar inderdaad een bijeenkomst van de Democratische Partij plaats, als deel van de huidige verkiezingscampagne van Harris en Walz.

Uren in de rij

Veel aanhangers van het Democratische kamp verzamelden zich enkele uren vóór de aankomst van Tim Walz voor de evenementenlocatie en moesten in de rij wachten, zo meldde de lokale pers. Foto's in de krant Omaha World-Herald en van persbureauReuters bevestigen de lange rijen die zich die dag vormden.

De bijeenkomst van Walz vond plaats in het Astro theater in het stadscentrum van La Vista, een paar kilometer van het centrum van Omaha af. De exacte locatie is op Google Streetview te vinden. Daar zijn de gebouwen uit de video duidelijk in te herkennen. Het moge dus duidelijk zijn: in de video zijn geen mensen te zien die wachten op een mpox-test.

Nog geen nieuwe mpox-variant in de VS

Momenteel zijn vooral Afrikaanse landen getroffen door de nieuwe mpox-variant, clade 1b, waardoor het WHO inmiddels de noodtoestand uitriep. De eerste melding van deze virusvariant kwam uit de Democratische Republiek Congo in 2023 en verspreidde zich in de omliggende landen. Midden augustus 2024 werd in Zweden de eerste clade 1b infectie buiten Afrika vastgesteld. Deze variant van het virus maakt mensen zieker en is dodelijker dan vorige varianten.

In de VS zijn momenteel nog geen besmettingen met deze clade 1b variant bekend. De minder gevaarlijke variant van het virus, clade 2, kwam eerder al wel bij duizenden Amerikanen voor. Die situatie is al enkele maanden onder controle. Alleen mensen met symptomen werden gevraagd zich te testen op het virus. Een test die enkel zorgverleners kunnen bestellen en uitvoeren. Van grootschalig testen voor de variant clade 2 was in de VS dus ook al geen sprake.

Het internet staat vol met parallellen die mensen tussen de nieuwe mpox uitbraak en de coronapandemie zien. Dpa toonde echter al aan dat van mondmaskers, lockdowns of massaal testen momenteel geen sprake is.

(Stand van zaken 28.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over reverse image search(gearchiveerd)

X-post (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel AP (gearchiveerd)

Artikel Omaha hiveerd)

Foto's Reuters I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel Nebraska Examiner (gearchiveerd)

Google Maps & Google Street View (gearchiveerd hier & hier)

Artikel WHO (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

FAQ WHO (gearchiveerd)

Statement Amerikaanse regering (gearchiveerd)

Info CDC Government I & II (gearchiveerd I & II)

Factcheck dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.