Term niet erkend

Turbokanker bestaat niet

29.08.2024, 13:52 (CEST)

'Turbokanker', dat klinkt gevaarlijk en zou het ook zijn, als de ziekte echt zou bestaan.

Onlangs maakte schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse op Instagram bekend dat ze met kanker gediagnosticeerd is. Socialemediagebruikers duiken op dit verdrietige nieuws door te beweren dat ze 'turbokanker' zou hebben. Als bewijs delen ze daarbij een column van Cornelisse uit 2020, waarin ze vóór de coronavaccins pleit. De term turbokanker wordt namelijk vooral door antivaxers in de mond genomen. En hoe zou dat nu komen?

Beoordeling

Turbokanker bestaat niet. De term wordt door complotdenkers gebruikt om een niet bestaande, zogenaamde agressieve kankersoort aan te duiden, die door de coronavaccins veroorzaakt zou worden. Hier is geen enkel bewijs voor.

Feiten

Het begrip turbokanker kwam op tijdens de coronapandemie. Mensen beweerden dat de coronavaccins voor een razendsnelle toename van kankergevallen zorgden. Bovendien zouden die kankergevallen bijzonder agressief zijn. Voor deze beweringen bestaat echter geen enkelhard bewijs, en oncologen ontkennen het bestaan ervan.

Turbokanker is dus geen erkende medische term. Op zowel de website van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) als de website van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) is het niet terug te vinden.

Kankergevallen in Nederland

Het coronavaccin is dus niet verantwoordelijk voor een agressieve kanker, en ook niet voor een normalere vorm ervan. De kankerdiagnoses in Nederland nemen sinds de laatste decennia al toe - niet enkel sinds de coronapandemie - blijkt uit deze grafiek van het IKNL.

Deze sterke toename komt volgens het IKNL vooral door de vergrijzing van Nederland: kanker komt immers vaker voor op hogere leeftijd. En we hebben momenteel niet alleen veel oude mensen, ze worden daarnaast ook nog eens ouder. Ook de ongezonde leefstijl van velen (denk aan: overgewicht, roken, alcoholgebruik) zorgt voor meer kankerdiagnoses, die overigens ook nog eens beter en sneller dan vroeger worden opgespoord.

(Stand van zaken: 29.08.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Telegrampost (gearchiveerd)

Instagrampost Cornelisse (gearchiveerd)

Zoekzesultaten IKNL & NVMO (gearchiveerd hier & hier)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Artikel Public Good News (gearchiveerd)

Artikel Factcheck.org (gearchiveerd)

Grafiek IKNL & uitleg (gearchiveerd hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.