Misleidende informatie

Twee oncologen slachtoffer van vliegtuigcrash Brazilië

27.08.2024, 10:41 (CEST)

Over de vliegtuigcrash op 9 augustus 2024 in de buurt van São Paulo gaan wilde geruchten rond. Op sociale media wordt nu foute informatie gedeeld over de slachtoffers van de crash.

Bij de tragische vliegtuigcrash in Vinhedo kwamen alle 62 aanwezigen om het leven. De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht. Op sociale media wordt inmiddels van alles geclaimd, zoals dat acht artsen, die omkwamen tijdens de vliegtuigcrash in Brazilië, samen onderzoek deden naar verbanden tussen mRNA-injecties en zogenaamde 'turbokanker'. Ze wilden hun werk publiceren, staat er ook nog. Dit klinkt verdacht, maar de claim slaat in werkelijkheid de bal mis.

Beoordeling

De artsen die stierven bij de vliegtuigcrash in Brazilië deden geen gezamenlijk onderzoek naar mRNA-injecties en 'turbokanker', ook niet de twee aanwezige oncologen. Turbokanker is bovendien een verzonnen term en geen bestaand medisch begrip. Ten slotte bestaat er geen verband tussen mRNA-injecties en kanker. 

Feiten

Het klopt dat de mensen die op de op social media gedeelde afbeelding staan, zijn omgekomen bij de vlucht. Hun namen staan op de lijst van overledenen, uitgegeven door de vliegtuigmaatschappij. 

De foto op sociale media is afkomstig van een persbericht van een Universiteit in de Braziliaanse staat Paraná genaamd Unioeste. Dat kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) achterhalen via een reverse image search. Uit dat bericht wordt duidelijk dat op de foto negen overleden passagiers te zien zijn die verbonden waren aan Unioeste: twee artsen, vier docenten en drie oud-studenten. Het gaat hier dus al zeker niet om acht onderzoekers naar kanker. Daarover hieronder nog een woordje uitleg.

Geen bewijs voor onderzoek

Er is geen bewijs dat de op de foto getoonde groep mensen samen mRNA-injecties en 'turbokanker' onderzocht. Nieuwsberichten over de inzittenden van het vliegtuig vermelden het niet. En ook universiteit Unioeste, waaraan alle mensen op de foto verbonden waren, spreekt hier niet over.

Ook over de acht aanwezige artsen is niet bekend dat zij dergelijk onderzoek deden. Bovendien waren slechts twee van de acht artsen oncologen (medische specialist in de behandeling van kanker). Dat schrijft de Raad voor de Geneeskunde van de staat Paraná in een persbericht. In dat bericht rouwen ze om vier bij hen geregistreerde artsen die omkwamen. De twee oncologen waren onderweg naar een conferentie over eierstokkanker, melden nieuwsberichten.

Bovendien was een deel van de slachtoffers die vermeld worden in de Facebookpost, helemaal niet actief in het medische vakgebied. Dat zij onderzoek naar kanker en vaccinaties zouden hebben gedaan, ligt dan al zeker niet voor de hand. Raquel Ribeiro Moreira was bijvoorbeeld afgestudeerd in de literatuur. En Deonir Secco was professor op het gebied van agricultuur

Turbokanker bestaat niet

'Turbokanker' is bovendien geen erkende medische term. Op zowel de website van het Integraal Kankercentrum Nederland als de website van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie is de term niet terug te vinden.

Oftewel: turbokanker bestaat niet. Het begrip werd voor het eerst gebruikt in de context van zekere persconferentie in 2021, georganiseerd door coronacritici. In de persconferentie kwamen ze met allerlei beweringen waarom het coronavaccin dodelijk zou zijn. En die beweringen sneden geen hout, blijkt uit meerderebronnen die de uitspraken onder de loep namen.

De man die het woord 'turbokanker' in de mond nam, wees er toen zelf ook al op dat het in de medische wereld geen gebruikte term is. "Turbokanker, zo noem ik het, is een uitvinding van mij, dus het is geen medisch correcte term, maar wel heel memorabel, vind ik", zegt hij (vanaf minuut 3:03). Sindsdien wordt het begrip gebruik om mensen angst aan te jagen over vaccins.

Ten slotte is er bij het gebruik van mRNA-vaccins helemaal geen verhoogd risico op kanker vastgesteld. Dat is al uitgebreid onderzocht geweest en een verband is er dus niet.

(Stand van zaken: 27.08.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

NOS over de vliegtuigcrash (gearchiveerd)

Artikel O Globo (gearchiveerd)

Lijst met passagiers (gearchiveerd)

Persbericht Raad voor Geneeskunde Paraná (gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

Persbericht Unioeste (gearchiveerd)

AP over de vliegtuigcrash (gearchiveerd)

PBS over de vliegtuigcrash (gearchiveerd)

Deonir Secco bij Research Gate (gearchiveerd)

Oncology News over crash (gearchiveerd)

IKNL-zoekresultaten voor 'turbokanker' (gearchiveerd)

NVMO-zoekresultaten voor 'turbokanker' (gearchiveerd)

Video over ‘turbokanker’ als term (gearchiveerd)

Factchecks Faktenfuchs, GEA & Correctiv (gearchiveerd hier, hier & hier)

Factcheck van dpa over dit onderwerp in Luxemburg 

Factcheck Public Good News (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.