Foto uit Mannheim

Eerdere aanval in Duitsland verward met aanval Solingen

28.08.2024, 09:57 (CEST)

In Duitsland vond op vrijdag 23 augustus een nieuwe gruwel plaats: een 26-jarige man uit Syrië bracht in Solingen drie mensen om het leven. Online gaan echter foute beelden rond van die aanslag.

Een Nederlander bericht op Facebook over de dodelijke mesaanval die vrijdagavond plaatsvond in Solingen, een Duitse stad nabij Düsseldorf. Hij citeert in zijn post een artikel van De Telegraaf waarin minister van Justitie en Veiligheid David van Weel reageert op de gebeurtenissen in Duitsland. Ook toont hij een screenshot van een twintig jaar oude voorpagina van de Telegraaf van de dag na de moord op Theo van Gogh, waarmee hij een parallel lijkt te trekken. Er wordt echter ook beeldmateriaal, die de aanval in Solingen zou moeten illustreren, bijgevoegd. Maar daar is iets mis mee.

Beoordeling

De foto heeft niets te maken met de aanslag in Solingen, maar komt van een andere aanslag in de Duitse stad Mannheim enkele maanden geleden.

Feiten

De foto van mannen en gewapende politie verscheen enkele maanden terug in Nederlandse en Duitse media naar aanleiding van een andere aanslag in de Duitse stad Mannheim. Een reverse image search leverde die artikelen op.

Op 31 mei vond daar namelijk mesaanval plaats. Sulaiman A., een 25-jarige man uit Afghanistan viel toen op de marktplaats van de stad een bijeenkomst van de anti-islamburgerbeweging Pax Europa aan. Vijf leden van de beweging raakten toen gewond en een 29-jarige agent kwam om het leven. 

De dader werd ter plekke door een andere agent neergeschoten, waarna hij 20 dagen in een kunstmatige coma verkeerde. Intussen bevindt de man zich in de gevangenis.

Dat de foto Mannheim en niet het 200 kilometer noordelijker gelegen Solingen weergeeft, valt ook af te leiden door de exacte locatie van de foto na te gaan op Google Street View. Alle elementen uit de foto komen overeen met de marktplaats van Mannheim, zoals bijvoorbeeld het rode apothekerslogo op de muur.

Aanval in Solingen

De aanval in Solingen vond afgelopen vrijdag plaats rond 21u30 tijdens een feest voor het 650-jarig bestaan van de stad. Issa Al H. viel tijdens dat feest plots mensen aan met een mes. Drie mensen kwamen om het leven: een man van 67 en een man en een vrouw van beiden 56. Acht anderen raakten gewond. De dader kon initieel nog uit handen van de politie blijven, maar meldde zich ruim 24 uur na de aanslag zelf aan bij de politie.

De man wordt verdacht van lidmaatschap van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), en beschuldigd van de moord op de drie slachtoffers en van poging tot moord op de acht gewonden. IS eiste de aanval intussen op, maar de betrokkenheid van de dader bij Islamtische Staat wordt dus nog onderzocht. 

(Stand van zaken: 28.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Telegraaf (gearchiveerd)

Voorpagina Telegraaf 3 november 2004 (gearchiveerd)

Artikels NOS I & II over aanslag Mannheim (gearchiveerd I & II)

Foto in artikel Bild (gearchiveerd)

Gearchiveerde reverse image search

Tagesschau over aanval in Mannheim (gearchiveerd)

Artikel Welt (gearchiveerd)

SWR artikel over dader Mannheim (gearchiveerd)

Gearchiveerde Google Street View locatie

Artikels NOS, Tagesschau & Volkskrant (gearchiveerd I, II & III)

Over arrestatiebevel van Duits Openbaar Ministerie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.