Vaccinatiepraktijken in de EU
Testproject zorgt voor verwarring en argwaan
22.8.2024, 15:49 (CEST)
Sinds de coronapandemie is de argwaan rond vaccins en (Europese) richtlijnen daarover alleen maar gegroeid. Vele sociale mediagebruikers nemen elk overheidsinitiatief dan ook onder de loep. Een nieuw project, een digitale vaccinatiekaart, is deze keer aan de beurt. Die kaart zou namelijk gaan dienen om toegang tot financiële en andere diensten te beheren. Zoals wel vaker ligt de werkelijkheid een stuk genuanceerder.
Beoordeling
Een digitale vaccinatiekaart is één van de onderdelen van een Europees testproject voor volksgezondheid en vaccinatiebeleid. Het heeft niets te maken met financiële of andere diensten. Het project zit in een testfase in slechts een paar lidstaten.
Feiten
EUVABECO (European Vaccination Beyond COVID-19) is een testproject dat nog tot volgende zomer loopt in een aantal Europese lidstaten, waaronder België. Het doel is vaccinatiepraktijken in de EU te verbeteren voor de toekomst, zowel voor routinevaccinatie als grote vaccinatiecampagnes zoals voor COVID-19. Daartoe zijn er vijf tools ontwikkeld.
Eén onderdeel daarvan is een digitale vaccinatiekaart om continuïteit van zorg doorheen de tijd en landen makkelijker te maken. Een ander onderdeel is een digitale bijsluiter, zodat vaccins in de hele de Europese Unie kunnen worden gebruikt onder één verpakking, voor flexibele distributie.
Volksgezondheid
Met de financiële wereld heeft het project helemaal geen link, zo bevestigt een woordvoerder van EUVABECO ook aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Het is niet gelinkt aan enige bankdienst of een andere dienst voor het centraliseren van data, het is ook niet bedoeld om toegang tot enige dienst te beperken", aldus de woordvoerder.
Het project gaat dus breed over volksgezondheid en vaccinatie in Europa, en cruciaal: het is een test. Op het einde van het project wordt het geëvalueerd en in 2026 zal een plan worden voorgelegd aan de lidstaten. Het project staat dus nog niet écht op poten in de EU.
(Stand van zaken: 22.08.2024)
Links
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.