Verzonnen uitspraken

Verbale aanval van Poetin op Klaus Schwab blijkt fabeltje

21.08.2024, 16:22 (CEST)

Dat spelers op het wereldtoneel niet altijd door dezelfde deur kunnen is geen geheim. Soms is de deuropening toch groter dan initieel gedacht, en dat is hier het geval voor Poetin en Klaus Schwab.

Russisch president Vladimir Poetin zou weer eens in de clinch liggen met iemand, als we online berichten mogen geloven. Volgens de online roddelpers zou de Russische leider Klaus Schwab, de voormalige voorzitter van het World Economic Forum (WEF), een "globalistische terrorist" genoemd hebben wiens "dagen geteld zijn". Straffe uitspraken, maar nam Poetin echt zulke grote woorden in de mond?

Beoordeling

Nee, de uitspraken aan het adres van Klaus Schwab werden compleet verzonnen. In de bewuste toespraak van Poetin waarnaar verwezen wordt, is nergens enige vermelding van Klaus Schwab of het WEF te vinden. 

Feiten

De Facebookpost waarin deze claim gemaakt is, toont een lay-out die bekend voorkomt. Het is namelijk die van de online website The People's Voice, waar voortdurend artikelen met nepnieuws op verschijnen. Deutsche Presse-Agentur (dpa) wijdde er intussen al ettelijke liters inkt aan. 

Het bewuste artikel waar het hier over gaat, werd gepubliceerd op 13 december 2023 met de titel "Poetin verklaart dat de globalistische terrorist Klaus Schwab een legitiem militair doelwit is". Volgens het artikel zou de Russische staatsleider tijdens de twintigste editie van de Valdai meeting, een bijeenkomst in Rusland van internationale toplui gaande van wetenschappers en journalisten tot hoogwaardigheidsbekleders, de genoemde uitspraken tijdens de plenaire vergadering hebben gedaan.

Ook andere online berichten delen diezelfde boodschap. Een blik op de notulen van die bijeenkomst leert ons echter iets anders.

Waarheid als doelwit

De gesprekken van de twintigste Valdai meeting, die plaatsvond tussen 2 en 5 oktober 2023 in Sotsji, zijn online goed gedocumenteerd: er bestaat een volledige transcriptie van de plenaire vergadering die op 5 oktober plaatsvond. 

In die hele transcriptie valt de naam Klaus Schwab echter nergens. Hetzelfde geldt voor het WEF. Ook de termen "globalistische terrorist" en "Klaus Schwab zijn dagen zijn geteld" zijn onvindbaar in het Engels. Van dit soort aantijgingen was dus helemaal geen sprake.

In het verleden hebben de mannen elkaar wel meermaals ontmoet. Echter, sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn de relaties tussen de twee - en in het algemeen tussen WEF en Rusland - bekoeld. Alle relaties met Rusland werden na de inval van Rusland in Oekraïne door het WEF immers bevroren. Ook op de laatste WEF-bijeenkomst in januari was Rusland niet welkom.

Ondanks die bekoelde relaties, kwamen Klaus Schwab en het WEF dus niet onder vuur te liggen enkele maanden terug. Eerder dan Klaus Schwab, was het hier de feitelijke waarheid die als doelwit werd uitgekozen.

(Stand van zaken: 21.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Factchecks dpa over The People's Voice I, II & III

Artikel The People's Voice (gearchiveerd)

Artikel FrontNieuws (gearchiveerd)

Over de Valdai bijeenkomst (gearchiveerd)

Over twintigste Valdai meeting (gearchiveerd)

Transcripties van de meeting I & II (gearchiveerd I & II)

Over ontmoetingen tussen Poetin en Schwab I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Over relaties tussen WEF en Rusland (gearchiveerd)

Over laatste WEF meeting (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.