AI-beeld

Kwade tongen verslijten nepbeeld kussende Macron voor echt

15.08.2024, 09:04 (CEST)

Werd de Franse president Macron betrapt, terwijl hij een man kuste op vakantie? Dit is wat een beeld dat viral ging mensen wil laten geloven, ook al is het gemaakt met artificiële intelligentie.

Zoals elke zomer nam Emmanuel Macron een paar dagen vakantie in Fort Brégançon, de vakantieplek voor Franse presidenten. Foto's van het staatshoofd, die van zijn verblijf daar genoot, verschenen al snel op sociale media.

Een beeld dat veel aandacht trekt, is een afbeelding waarop Macron te zien is, terwijl die een andere man aan het kussen zou zijn. Op het beeld staan de twee mannen in zwembroek op een boot, zoals je kan verwachten op een zomerse vakantie. Een enkele post met dat beeld behaalde al bijna 300.000 weergaven. Kon de Franse roddelpers dit beeld écht vastleggen of is hier meer aan de hand?

Beoordeling

De afbeelding is niet echt, maar gegenereerd met behulp van artificiële intelligentie (AI). Andere vakantiefoto's van Emmanuel Macron, waarop hij te zien is met mannen op een boot, zijn wel authentiek. In geen enkele van die foto's kust Macron een andere man.

Feiten

In de editie van 2 augustus 2024 doet het tijdschrift 'Voici' verslag van de vakantie van de Franse president Emmanuel Macron aan de Côte d'Azur en belooft 'exclusieve shots' te tonen. Een blik in het tijdschrift, waarvan Deutsche Presse-Agentur (dpa) een online versie aanschafte, onthult: er zijn daadwerkelijk foto's te vinden van Macron in zijn zwembroek op een boot. Volgens de beschrijving bij de foto's van Voici stoeit de president daar met zijn lijfwachten. De foto's lijken met een telelens van een afstand te zijn gemaakt. Na publicatie werden ze verspreid door gebruikers op sociale media.

Echter, op geen enkele foto staat een kussende Macron. De afbeelding waar het hier over gaat, staat niet in de editie van Voici. Wel is er een foto waarop Macron en een andere man op dezelfde plek op de boot voor elkaar staan.

Wat is dan de verklaring voor het kusbeeld? Wel, dat werd gemaakt met artificiële intelligentie. De afbeelding is dus nep. Er is zelfs een artificiële videoversie van de vermeende kus. Die werd een paar dagen nadat de foto's in Voici verschenen op X geplaatst. In die video van vijf seconden lijken Macron en de andere man elkaar ook te kussen. Maar nogmaals: het gaat hier dus om nepbeelden.

Fouten ontmaskeren de kusvideo als nep

De video bevat enkele typischefouten van AI-beeld. Zo is er te zien hoe de rechterarm van de man plots verdwijnt. Ook maakt de buik van Macron vreemde en onnatuurlijke bewegingen, en dat terwijl de rots in de achtergrond zelf ook nog eens tot leven lijkt te komen. Allemaal elementen die er dus op wijzen dat het hier om AI-beelden gaat.

De foto van Voici, waarop Macron en de andere man tegenover elkaar op de boot te zien zijn, diende dus als basis voor deze AI-video. Met kunstmatige intelligentie en bijbehorende toepassingen kunnen foto's eenvoudigweg worden geanimeerd, dat wil zeggen omgezet in een valse video.

Aanhoudende geruchten

Geruchten over de seksuele geaardheid van Emmanuel Macron, gepaard met homofobe opmerkingen, zijn niet nieuw. Ze begonnen de kop op te steken tijdens Macrons eerste presidentiële verkiezingscampagne in 2016. Macron ontkende die geruchten destijds en reageerde daar ludiek op in de media. Zijn vrouw, Brigitte Macron, is ook al geruime tijd het doelwit van dergelijke roddels, maar dan vanuit transfobe hoek.

(Stand van zaken: 15.08.2024)

Links

X-bericht (gearchiveerd)

Over Fort Brégançon (gearchiveerd)

Voici editie (gearchiveerd)

X-post met foto's (gearchiveerd)

X-bericht AI-video (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Typische fouten AI-video's I & II (gearchiveerd I & II)

Over AI-video's (gearchiveerd)

VRT over geruchten geaardheid Macron (gearchiveerd)

Dpa factcheck

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.