Video ongelinkt aan rellen

Britse politie voerde drugsinval uit in Machester in mei

14.08.2024, 14:20 (CEST)

Een ware zee aan dessinformatie overspoelde het VK na de mesaanval in Southport. Dat leidde tot rellen, en nog meer desinformatie. Onder andere over een video van een arrestatie in Manchester.

Na een mesaanval in Southport, Engeland, waarbij drie meisjes om het leven kwamen, heerst er onrust in het Verenigd Koninkrijk (VK). In verschillende steden braken rellen uit. De politie zou nu een dramatische stap hebben genomen: mensen die op sociale media posten over de rellen worden hardhandig gearresteerd. Een video van politieagenten die een voordeur openzagen moet dat aantonen. Of komen die beelden toch van een heel ander incident?

Beoordeling

De beelden zijn afkomstig van een inval die de politie van Manchester uitvoerde in mei 2024 in verband met een drugsonderzoek. Er is geen enkele link met de recente rellen na de mesaanval in Southport.

Feiten

De beelden werden oorspronkelijk online geplaatst op YouTube op 15 mei 2024 door een online-nieuwsplatform uit Birmingham, Scarcity News. Dat blijkt uit een omgekeerde zoekopdracht met een screenshot uit de video.

Een dag eerder deed de politie van Manchester met driehonderd agenten een grootschalige inval in het kader van een drugsonderzoek. Daarbij werden uiteindelijk 22 mensen gearresteerd en 19 werden aangeklaagd voor drugsfeiten. Het is ook die context die wordt meegegeven bij de YouTubevideo door Scarcity News.

De video staat dus volledig los van de huidige rellen in het VK, zowel in tijd en ruimte als thema. Die rellen ontstonden, nadat een 17-jarige, ondertussen geïdentificeerd als Axel Muganwa Rudakubana, op 29 juli drie kinderen doodstak en anderen verwondde in Southport. Al snel circuleerde er veel desinformatie over de identiteit van de dader, wat de vonk was die het relvuur deed ontvlammen in verschillende steden in het VK. 

(Stand van zaken: 14.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Video op YouTube (gearchiveerd met video)

Politie Manchester over Operatie Vulcan (gearchiveerd)

Artikel BBC I en II (gearchiveerd III)

Full Fact over de aanval in Southport en rellen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.