Veel gewonden

Geen bewijs dodelijke slachtoffers tijdens rellen in het VK

14.08.2024, 16:00 (CEST)

Het VK trotseerde de voorbije weken een geweldsexplosie. De rellen tussen de verschillende groepen leken maar niet op te houden. Online wordt het vuurtje met nepnieuws verder opgestookt.

Stilaan keert de rust terug in het Verenigd Koninkrijk. Na de moord op drie jonge meisjes verkeerde het land immers in grote chaos, met elke dag in verschillende steden rellen en confrontaties tussen demonstranten en tegendemonstranten. Volgens een bericht (video hier gearchiveerd) op Facebook zouden dagelijks "minstens tien mensen vermoord" zijn. Is dat echt zo?

Beoordeling

Nee, daarvoor is geen enkel bewijs. In de media werd over geen enkel dodelijk slachtoffer gerapporteerd dat tijdens de rellen en confrontaties zou zijn "vermoord". Er vielen wel heel wat gewonden onder politie en burgers.

Feiten

De tragische moord op de drie jonge meisjes in Southport een tweetal weken geleden kende een gigantische nasleep in de vorm van rellen en confrontaties in verschillende Britse steden. Die nasleep werd mede veroorzaakt door desinformatie over de identiteit van de dader die online begon te circuleren kort na de feiten.

Er werd beweerd dat de minderjarige dader een immigrant zou zijn met de islam als geloof. Verschillende factcheckers hebben dat echter reeds ontkracht: de destijds 17-jarige jongeman is geboren in Wales, heeft Rwandese ouders en over zijn geloof is niets bekend.

Geen dodelijke slachtoffers gerapporteerd

Tot op heden werd nog geen enkel dodelijk slachtoffer in de media gemeld. Zowel in Britse pers als in internationale pers werd voorlopig enkel over gewonden gesproken.

De mensen die gewond raakten tijdens de rellen zijn zowel burgers als politieagenten. Tijdens rellen bij een hotel in Rotherham dat diende als opvangplaats voor asielzoekers raakten bijvoorbeeld al meer dan vijftig agenten gewond. Ook over burgers die gewond raakten bij rellen werd gerapporteerd. Nergens is echter sprake van dodelijke slachtoffers.

Deutsche Presse-Agentur nam contact op met de National Police Chief's Council (NPCC), een overkoepelende organisatie van topmensen van de politie in het VK. De organisatie meldde geen commentaar te kunnen verschaffen.

Inmiddels zijn er meer dan 1000 mensen gearresteerd vanwege de gewelddadigheden, waarvan er 575 beschuldigd werden van het plegen van strafbare feiten. Verschillende onder hen zijn al veroordeeld.

Dertien jaar eerder

De Britse krant The Guardian trok een vergelijking tussen deze rellen en de laatste grote rellen die zich in het Verenigd Koninkrijk hebben afgespeeld in 2011. Die stonden toen bekend als "de slechtste week voor de Britse openbare orde in 200 jaar tijd". Die rellen ontstonden nadat de Britse politie een 29-jarige man met gemengde herkomst dodelijk had neergeschoten.

Hoewel er heel wat gelijkenissen zijn, merkt The Guardian toch ook vooral verschillen op. In 2011 werden er 3000 mensen gearresteerd, een stuk meer dan nu. Toen werden er bovendien wel mensen gedood. Op de vierde dag van de rellen werden drie moslims om het leven gebracht, terwijl nu niemand om het leven kwam.

(Stand van zaken: 14.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd met video)

NOS over rellen (gearchiveerd)

Dpa factcheck

Factcheck Full Fact (gearchiveerd)

Britse pers over rellen I & II (gearchiveerd I & II)

Internationale pers over rellen (gearchiveerd)

Lokale pers van Stoke-on-Trent (gearchiveerd)

Reuters over arrestaties (gearchiveerd)

Over NPCC (gearchiveerd)

The Guardian met vergelijking met situatie in 2011 (gearchiveerd)

Over ontstaan van de rellen in 2011 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.