Visa en cash

Bij de Olympische Spelen in Parijs kon je met cash betalen

12.8.2024, 08:51 (CEST)

Met een QR-code je ijsje aanschaffen: dat zou de enige betaalmethode zijn op de Olympische Spelen in Parijs volgens online berichten. In realiteit zit de situatie in Parijs echter anders in elkaar.

Restaurants in Parijs zouden een hoop geld mislopen op de Olympische Spelen doordat het enkel mogelijk zou zijn te betalen zonder contant geld, wordt online beweerd. Het hele gebeuren zou daarom op een "dure flop" uitlopen. Heerst er voor de Parijse restaurants echt zo'n financiële kater hierdoor?

Beoordeling

Nee, bij de Olympische Spelen in Parijs kon wel degelijk met contant geld betaald worden. Met Visa betalen behoort ook tot de mogelijkheden. Om in bepaalde gebieden binnen te raken, was soms wel een QR-code vereist.

Feiten

Op de officiële website van de Olympische Spelen staat geschreven dat er contant geld geaccepteerd wordt. Daarnaast kan er ook van Visa-betaalproducten als de pinpas, creditcard en mobiele betalingen gebruik gemaakt worden, schrijven ze.

Betaalmethodes

Het gaat daarbij om officiële evenementen van de Paralympische en Olympische Spelen, zoals wedstrijden. Ook bij het TeamNL Huis kan met contant geld worden betaald, staat op de website van het evenement. Het TeamNL Huis is de plek in Parijs waar Oranjefans samen naar wedstrijden kunnen kijken en waar overwinningen gevierd worden.

De Franse wet schrijft overigens voor dat bedrijven contant geld moeten accepteren, met slechts een paar uitzonderingen. Wie zich hier niet aan houdt, kan een geldboete krijgen. Een uitzondering geldt bijvoorbeeld voor geld in slechte staat.

QR-codes

Betalen via een QR-code is geen standaard betaalmethode tijdens de Olympische Spelen. Maar QR-codes worden wel op andere manieren ingezet. Een QR-code was bijvoorbeeld nodig om naar bepaalde stadsdelen te gaan, beveiligd voor de Olympische openingsceremonie.

Kosten en inkomsten

Hoewel het dus niet cashloos betalen is dat de Olympische Spelen tot een financiële flop maakt, hangt er voor Frankrijk wel een flink prijskaartje aan.

Naar schatting wordt zo’n 8 tot 9 miljard euro uitgegeven, dubbel zo hoog als werd begroot. Hoogleraar sporteconomie Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen zegt bij RTL Nieuws dat de kosten vaak veel hoger zijn dan de opbrengsten: "Er wordt heel vaak gezegd dat de investering terug wordt verdiend. Maar later blijkt dan, dat dat niet zo is. Toeristen geven bijvoorbeeld minder uit dan verwacht." 

Ter illustratie: de Olympische Spelen van 2008 in Peking genereerden slechts 3,6 miljard dollar aan inkomsten, tegenover meer dan 40 miljard dollar aan kosten.

(Stand van zaken: 10.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Website Olympische Spelen (gearchiveerd)

Website TeamNL Huis (gearchiveerd)

Franse wetgeving contant geld (gearchiveerd)

QR-codes voor toegang gebieden in Parijs (gearchiveerd)

EO over kosten Olympische Spelen 2024 (gearchiveerd)

Het financiële dagblad over kosten Spelen (gearchiveerd)

Ruud Koning bij RTL Nieuws over kosten en baten Olympische Spelen (gearchiveerd)

Council on Foreign Affairs - kosten Olympische Spelen Beijing 2008 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.