Verschillende geen moslim

Religieuze achtergrond Britse burgemeesters verzonnen

13.08.2024, 15:11 (CEST), laatst geüpdate: 14.08.2024, 09:20 (CEST)

Iedereen maakt lijstjes: voor boodschappen, to-dolijstjes enz. Als alles mooi en juist erin staat is het een geweldig systeem. Maar als je lukraak wat krabbelt kan je er beter niet aan beginnen.

Op het internet (met video) doet zo'n lijstje de ronde (met video) waarin negen Britse steden staan opgesomd, gaande van Londen, tot Oxford en Leeds. Wat ze volgens de berichten allemaal gemeenschappelijk zouden hebben is een burgemeester die een moslim is. Is dat echt zo of heeft iemand het opzoekwerk maar half gedaan?

Beoordeling

Het lijstje is fout: minstens vier van de negen burgemeesters zijn geen moslim. Dat bevestigden de steden aan dpa. Twee burgemeesters, die van Londen en Oldham, zijn wel moslim. De overige drie verschaften dpa tot op heden geen informatie over hun geloof.

Feiten

De gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk van de afgelopen twee weken deden heel wat stof opwaaien. De tragische moord op de drie jonge meisjes in Southport zorgde namelijk voor een storm aan desinformatie over de identiteit van de dader. 

Online werd beweerd dat de minderjarige dader een migrant zou zijn met de islam als geloof. Verschillende factcheckers konden dat reeds ontkrachten: de 17-jarige jongeman is geboren in Wales en over zijn geloof is niets bekend.

De berichten over de zogenaamde 'moslimburgemeesters' worden nu in het zog van die gebeurtenissen gedeeld en nemen opnieuw een loopje met de feiten.

Verschillende burgemeesters geen moslim

Het lijstje met negen burgemeesters omvat zowel grotere en kleinere Britse steden. In de media is enkel bekend dat de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, een moslim is. Hij staat bekend als de eerste burgemeester van Londen die een moslim is.

Bij de overige burgemeesters is niets publiekelijk bekend over hun geloof. Deutsche Presse-Agentur nam daarom contact met hen op per e-mail. Vier van de steden, Leeds, Birmingham, Blackburn en Oxford, stellen dat hun burgemeester geen moslim is en ontkrachten dus de claim. De burgemeester van Oldham, Zahid Chauhan, meldt dat hij wel een moslim is.

De instanties van de steden Sheffield en Rochdale gaven tot op heden geen antwoord op deze vraag. De stad Luton meldt dpa ten slotte dat ze hier geen informatie over hebben.

Conclusie: in totaal zijn minstens vier van de negen burgemeesters die opgelijst staan geen moslim, twee wel en over de drie overige is niets bekend.

Burgemeesterschap in VK

Ten slotte dient nog een woordje gezegd te worden over het burgemeesterschap in het Verenigd Koninkrijk. Dat systeem is namelijk verschillend ten opzichte van Nederland. Sommige burgemeesters hebben een louter ceremoniële taak, terwijl anderen dan weer echte politieke spelers zijn. Welke soort burgemeester je waar kan vinden in het VK is afhankelijk van stad tot stad en is een samenspel van historische en politieke factoren.

Zo zijn er vier types burgemeesters. De burgemeester van Londen krijgt een eerste aparte categorie: hij bepaalt het beleid in zijn stad en zet de lijnen uit. Ten tweede is er een systeem van verkozen burgemeesterschap waarbij de burgemeester samenwerkt met de lokale raad over bepaalde thema's die het hele gebied aanbelangen. Het derde systeem is gelijkaardig maar daar leidt de burgemeester de gemeenteraad op alle domeinen. 

Als laatste zijn er nog burgemeesters die een ceremoniële rol vervullen en louter dienen als vertegenwoordiger van de stad. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Brian Taylor, de burgemeester van Blackburn. Dus, het is al best een complexe situatie die online niet onnodig nog complexer dient gemaakt te worden. 

(Stand van zaken: 13.08.2024)

Aanpassing: de religieuzeachtergrond van de burgemeester van Oldham werd nog toegevoegd.

Links

Facebookposts I, II, III, IV & V (gearchiveerd I, II, III, IV & V met video I & II)

NOS over rellen in VK (gearchiveerd)

Factcheck Full Fact (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over Sadiq Khan (gearchiveerd)

Media over Sadiq Khan I & II (gearchiveerd I & II)

Over soorten burgemeesters in het VK I & II (I & II gearchiveerd)

Over Brian Taylor (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.