Foto met Harris bewerkt

Harris poseerde met haar echtgenoot op een gala in 2015

01.08.2024, 14:32 (CEST)

De geruchtenmolen heeft geen moeite met opschalen. Dat blijkt wel uit de presidentskandidatuur van Kamala Harris: die is nog geen twee weken bekend, maar het internet stroomt al over met nepnieuws.

"Pedo en potentiële president", schrijft deze sociale mediagebruiker bij een zogenaamde foto van Jeffrey Epstein en Kamala Harris. De afgelopen jaren wordt in de VS veel gespeculeerd over mogelijke connecties tussen bekende personen en de seksueel misdadiger Epstein. Fotoshop bleek vaak een handig hulpmiddel om zulke speculaties onterecht kracht bij te zetten. Geldt dat ook voor deze foto met Harris?

Beoordeling

Ja, de foto is bewerkt. In werkelijkheid poseerde Harris met haar echtgenoot Douglas Emhoff.

Feiten

Door een reverse image search uit te voeren met de afbeelding op TinEye, duikt al snel de originele foto op. Daarop is geen Epstein te zien. De man naast Harris is Douglas Emhoff, haar echtgenoot.

De foto werd genomen in september 2015 tijdens The Broad Museum Black Tie Inaugural Dinner. Dat was een evenement ter ere van de opening van het Broad Museum met zo'n achthonderd gasten van de crème de la crème van het Amerikaanse culturele leven.

Zaak Epstein

Het hoofd van Epstein werd dus op Emhoffs lichaam gefotoshopt. De originele foto van Epstein is ook te vinden: dat is dit 'mugshot' dat in 2006 van hem werd genomen. Hij werd toen aangehouden voor het slapen met een sekswerker.

Epstein was een Amerikaanse multimiljonair, die schuldig werd bevonden voor kindermisbruik. Hij werd er ook van beschuldigd een seksnetwerk op te hebben gezet, en meisjes gedwongen te hebben tot seks met anderen. In 2019 stierf hij in zijn cel in New York.

Daarmee zijn de speculaties over Epstein en zijn seksnetwerk nog niet verdwenen. De vraag wie uit de Amerikaanse elite precies allemaal banden onderhielden met Epstein en zijn seksnetwerk blijft grotendeels onbeantwoord.

Fotoshops zijn een geliefde methode van sociale mediagebruikers om bekende figuren imagoschade aan te brengen, door onbewezen banden met het Epstein-verhaal te claimen. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef hier al meerdere factchecksover.

(Stand van zaken: 01.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekresultaten TinEye (gearchiveerd)

Over TinEye (gearchiveerd)

Afbeelding op GettyImages (gearchiveerd)

Over Douglas Emhoff (gearchiveerd)

Over opening The Broad Museum (gearchiveerd)

Mugshot Epstein (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.