Geen link Olympische Spelen

Foto Israëlische zwemmers komt uit november 2023

01.08.2024, 11:42 (CEST)

Om de vier jaar komt de wereld samen om naar sport te kijken op de Olympische Spelen. Poltieke demonstraties zijn dan niet toegelaten, en dat weet het Israëlisch zwemteam ook.

Het is één van de grootste podia ter wereld: de Olympische Spelen in Parijs. Het ideale moment om aandacht te vragen voor een dringende (politieke) kwestie, zou je denken. Maar politieke demonstraties zijn verboden op de Spelen, waardoor het Israëlische team geen gele lintpelden zou mogen dragen om de gijzelaars van Hamas te gedenken. Het zwemteam zou daarop in het Olympische zwembad een foto hebben laten nemen met de boodschap 'Bring them home now!'. Het beeld wordt op sociale media gretig gedeeld. Maar gebeurde dat wel echt in Parijs tijdens de Olympische Spelen?

Beoordeling

De foto is echt maar heeft niets te maken met de Olympische Spelen. Het beeld werd genomen in Israël in november 2023.

Feiten

Het beeld is echt, maar het heeft niets te maken met de Olympische Spelen. Het Israëlische artistieke zwemteam - ook wel synchroonzwemmen - werd gefotografeerd door Oren Arahoni. Dat blijkt uit een reverse image search. De originele foto werd gedeeld op Instagram op 19 november 2023. Locatie was het zwembad van het Wingate Instituut in Netanja, Israël.

In het onderschrift bij de foto staat te lezen dat het artistieke zwemteam op deze manier aandacht wilde vragen voor het lot van de gijzelaars, die Hamas na diens aanval op 7 oktober 2023 gevangen nam. Het beeld werd toen ook overgenomen door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tien zwemsters van het nationale team namen deel aan de actie, aldus de Instagramposts. Van hen zijn er momenteel slechts twee in Parijs voor de Olympische Spelen als deel van het Israëlisch zwemteam: Shelly Brobritsky en Ariel Nassee. Ze nemen als duo deel aan het artistiek zwemmen.

In het Olympisch Handvest staat duidelijk dat demonstraties van politieke of religieuze aard of rassenpropaganda niet zijn toegestaan tijdens de Spelen. Er is nergens enig spoor terug te vinden van het feit dat het Israëlische zwemteam een dergelijke actie wilde ondernemen in Parijs, en deze gedeelde foto staat er dan ook helemaal los van.

(Stand van zaken: 01.08.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Gearchiveerde resultaten reverse image search

Origineel beeld op Instagram (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Facebookpost Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken (gearchiveerd)

Israëlisch zwemteam Parijs 2024 (gearchiveerd)

Artikel Times of Israël over Israëlische Olympische delegatie (gearchiveerd)

Olympisch Handvest (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.