Niet verwijderd
Zwembad Pforzheim verplaatst Duitse vlag
5.8.2024, 12:26 (CEST)
Vorige week ontsprong er in de Duitse stad Pforzheim een rel. Volgens internetgebruikers verwijderde het bestuur van de Badense stad de Duitse vlag uit het openluchtzwembad. De berichten stellen dat de reden hiervoor zou liggen bij "badgasten met migratieachtergrond die zich geprovoceerd voelen". Werd de vlag echt verwijderd omwille van die reden?
Beoordeling
Nee, de vlag werd verplaatst naar een andere locatie in het zwembad en wappert daar momenteel nog steeds. Volgens een verklaring van het stadsbestuur gebeurde dat omwille van veiligheidsredenen, en niet vanwege van klachten. Bovendien werd die beslissing genomen door het zwembadbestuur en niet door de stad.
Feiten
Duitse media hebben uitvoerig bericht over deze rel. Lokale politici, zoals CDU-fractieleider Frank Johannes Lemke, spraken zelfs hun verontwaardiging uit.
Diezelfde media melden echter ook dat er van een echte verwijdering geen sprake is. De vlag werd louter verplaatst van de tien meter hoge springtorens naar een positie op het grasperk bij het zwembad, zoals hier te zien is.
Verplaatsing omwille van veiligheidsredenen
Dat de vlag verplaast zou zijn omwille van klachten van mensen met een migratieachtergrond klopt niet volgens een persbericht van het stadsbestuur. Het had alles te maken met veiligheidsredenen. "Er is momenteel geen goed apparaat voorhanden om de vlag veilig te bevestigen", aldus het bestuur. Dat verklaarde burgemeester Peter Boch ook in een video op zijn Instagramaccount.
Bovendien kwam de beslissing niet vanuit het stadsbestuur, maar werd die door het zwembad zelf genomen, meldt de stad ook.
Ten slotte schrijft burgemeester Boch in zijn Instagrampost over de toekomstige plannen om de vlag terug te hangen op zijn oorspronkelijke positie: "Ik wil daarom dat in de toekomst naast de Duitse vlag ook de Pforzheimse vlag op de toren geplaatst wordt. Voor ons stond dat ook nooit ter discussie."
Junge Freheit brengt andere versie
Junge Freiheit, een Duits nieuwsmedium dat in Duitse media omschreven wordt als "een spreekbuis voor Nieuw Rechts", publiceerde een artikel waarin die versie van de feiten wordt tegengesproken.
Volgens hen meldde een woordvoerder van de stad dat er helemaal geen plannen zijn om de vlag terug te hangen en dat het wel degelijk de stad was die de instructie gaf om de vlag neer te halen.
Deutsche Presse-Agentur (dpa) vroeg de stad om een reactie op deze verklaringen. Zij stellen dat ze niet kunnen vaststellen of deze verklaring echt van een medewerker van de stad afkomstig is. Dat valt immers onder de bescherming van bronnen binnen de perswet.
Wel stellen ze dat de genoemde beweringen vals zijn: de beslissing om de vlag te verwijderen werd door de zwembadleiding genomen. Die beslissing werd genomen binnen het kader van de lopende activiteiten van de zwembadexploitatie, en niet op instructie van het gemeentehuis. De beslissing van het zwembad was gebaseerd op een geïdentificeerd veiligheidsrisico dat op korte termijn moest worden opgelost en vervangen door een langetermijnoplossing, aldus het stadsbestuur.
Tweede Duitse vlag
Dat de Duitse vlag niet meer welkom zou zijn in het zwembad klopt dus niet. De vlag werd louter verplaatst van een onveilige positie bovenaan de springtorens naar een veilige positie op de begane grond.
Ten slotte is er zelfs een tweede Duitse vlag gezien in het zwembad: aan de reling van het restaurant van het buitenzwembad werd die nu ook opgemerkt, schrijft een Duitse krant.
(Stand van zaken: 05.08.2024)
Links
Facebookposts I, II, III, IV & V (gearchiveerd I, II, III, IV & V)
Duitse media over de feiten I & II (gearchiveerd I & II)
Persbericht van de stad (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.