Verspreking tijdens toespraak

Kamala Harris wou in 2023 vervuiling zeggen, niet bevolking

29.07.2024, 17:29 (CEST)

Alle ogen zijn gericht op Kamala Harris nu Joe Biden geen presidentskandidaat meer is. Een onschuldige verspreking tijdens een toespraak in 2023 wordt daardoor ook kwaadaardig verdraaid.

Vicepresident Kamala Harris wordt naar alle verwachtingen binnenkort de Democratische presidentskandidaat nu Joe Biden besloten heeft zich terug te trekken uit de presidentsrace. Eén van haar agendapunten als president zou het reduceren van de bevolking zijn. Dat wordt toch beweerd op sociale media. De realiteit blijkt toch anders te zijn.

Beoordeling

Harris versprak zich tijdens een toespraak over de klimaatverandering in 2023. Waar ze vervuiling ('pollution') wou zeggen, sprak ze over bevolking ('population'). In het transcript van de toespraak van het Witte Huis werd de fout rechtgezet.

Feiten

Het korte videofragment dat circuleert op sociale media is afkomstig van een langere toespraak die Amerikaans vicepresident Harris gaf op 14 juli 2023 aan de Coppin State University in Baltimore. Daar zette ze de presidentiële agenda uiteen wat betreft klimaatverandering.

Op een bepaald moment liep het echter even fout en versprak Harris zich. "Wanneer we investeren in schone energie en elektrische voertuigen en de bevolking verminderen kunnen meer van onze kinderen schone lucht ademen en schoon water drinken", zei Harris.

In het transcript dat het Witte Huis publiceerde wordt de fout duidelijk en gecorrigeerd. Harris had 'vervuiling' moeten zeggen en niet 'bevolking'. In het Engels zijn die twee woorden vrij gelijkaardig: 'pollution' en 'population'. Population is doorstreept in het transcript en pollution werd tussen haakjes toegevoegd.

Pleidooi tegen vervuiling

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde destijds aan de factcheckers van Lead Stories dat het om een onschuldige verspreking ging. "Ik kan bevestigen dat de vicepresident vervuiling wou zeggen", zo klonk het. De verspreking veroorzaakte destijds ook een kleine ophef in de VS.

Uit de grotere context van Harris' pleidooi is het ook duidelijk dat ze het nergens over bevolkingsreductie heeft. Ze spreekt over milieurechtvaardigheid, het financieren van projecten om de opwarming van de aarde tegen te gaan, de overgang naar een schone economie, de mogelijke positieve impact voor banen en hulp voor de meest kwetsbaren. Het terugdringen van vervuiling wordt op een ander moment in de toespraak ook duidelijk genoemd.

Toch blijft het een populair desinformatienarratief: het idee dat de globale 'elite' de bevolking wil uitdunnen. Dpa schreef er al meermaals factchecks over.

(Stand van zaken: 29.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Ninefornews (gearchiveerd)

Video met toespraak Harris (gearchiveerd)

Transcript met correctie via Witte Huis (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Artikel Newsweek (gearchiveerd)

Factcheck dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.