Geen rebranding

Aspartaam in voedsel staat steeds duidelijk geëtiketteerd

23.7.2024, 14:44 (CEST)

Een fris blikje frisdrank op een zomerdag is voor velen een traktatie. Maar daar zit vaak een zoetstof in, die nu van naam zou veranderen maar nog even toxisch zou zijn. Of hoe zit dat nu?

Wat er nu precies in ons voedsel zit, het kan een beetje een doolhof zijn. Om de zaken nog moeilijker te maken zou de zoetstof aspartaam nu ook een nieuwe naam hebben gekregen 'amino sweet', zo is te lezen op sociale media. De consument zou voor de gek worden gehouden zodat ze niet doorhebben dat ze "vergif" binnenkrijgen. Of toch niet?

Beoordeling

'AminoSweet' is de merknaam van aspartaam bij het Japanse bedrijf Ajinomoto, het is geen benoeming voor de categorie van zoetstof. Op voeding zal het aangeduid staan met het E-nummer of de soortnaam. De WHO oordeelde dat aspartaam "mogelijks kankerverwekkend" is in grote hoeveelheden.

Feiten

AminoSweet is de merknaam dat het Japanse bedrijf Ajinomoto gebruikt voor hun aspartaam. Het is dus geen algemene benaming voor de zoetstof. Aspartaam is een populair alternatief voor suiker aangezien het tweehonderd keer zoeter is dan suiker maar nauwelijks calorieën bevat.

Aspartaam wordt al jarenlang onderzocht op veiligheid. In 2013, de laatste grondige Europese evaluatie, concludeerde de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA dat aspartaam veilig is tot een hoeveelheid van 40 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Ter verduidelijking: een blikje cola zero bevat 192 mg aspartaam. Een volwassene van 70 kilo zou dus 14,5 blikjes per dag kunnen drinken vooraleer die drempel overschreden wordt.

In grote hoeveelheden kan het dus wel degelijk schadelijk zijn. Het IARC (International Agency for Research on Cancer), onderdeel van het WHO, classificeerde aspartaam vorig jaar als 'mogelijk kankerverwekkend voor mensen'. Dat wil zeggen dat er beperkt bewijs is gevonden dat aspartaam kankerverwekkend is bij mensen en proefdieren.

Etiketteringsregels

Wie dus toch liever het zekere voor het onzekere neemt en aspartaam in voedsel wil vermijden moet zich geen zorgen maken. Aspartaam valt als levensmiddeladditief onder de Europese regels voor voedseletikettering. Het valt onder deel C van bijlage VII bij verordening 1169/2011. Aspartaam moet dus met die specifieke benaming of het E-nummer (E 951) op het voedseletiket staan.

Er is dus helemaal geen sprake van enige onduidelijkheid over de aanwezigheid van aspartaam in voedsel en 'aminosweet' kan ook niet worden gebruikt op een voedseletiket.

(Stand van zaken: 23.07.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

WHO risicoanalyse aspartaam (gearchiveerd)

Voedingscentrum over aspartaam (gearchiveerd)

Kenniscentrum Zoetstoffen over aspartaam (gearchiveerd) en ADI (gearchiveerd)

Ajinomoto 'Aminosweet' (gearchiveerd)

Verordening 1169/2011 (gearchiveerd)

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over additieven (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.