Steun aan gijzelaars

Foto van tunnel toont replica in Israël

19.07.2024, 15:30 (CEST), laatst geüpdate: 19.07.2024, 15:43 (CEST)

Een donkere tunnel met bekladde muren, die onderstreept dat Egypte met Hamas samenwerkt: het lijkt misschien bewijsmateriaal, maar in werkelijkheid is deze tunnel een kopie die in Israël te vinden is.

Verschillende mensen claimen op Facebook en op Telegram dat een foto een donkere tunnel in Gaza laat zien, gevonden tijdens een missie van de IDF, het Israëlische defensieleger. Die tunnel zou verbonden zijn met Egypte — maar de werkelijkheid is anders. 

Beoordeling

Op de foto is een nagemaakte tunnel in de Israëlische stad Tel Aviv te zien, die aandacht vraagt voor de mensen die Hamas op 7 oktober 2023 gijzelde. Israël zegt wel tunnels tussen Gaza en Egypte te hebben gevonden, iets dat Egypte zelf ontkent.

Feiten

Op 7 oktober 2023 viel Hamas het Israëlische festival Supernova en verschillende andere plaatsen in het land aan. Daarbij werden honderden mensen gedood en meer dan tweehonderd mensen gegijzeld. Sindsdien heerst er oorlog in de Gazastrook. Onder het gebied is sprake van een netwerk van tunnels, waar ook gijzelaars in gehouden worden.

Hoewel geclaimd wordt dat de foto infrastructuur met drie verschillende verdiepingen tussen Egypte en Zuid-Gaza toont, is dat niet waar. De tunnel die te zien is, is deel van een project om aandacht te vragen voor de gijzelaars en bevindt zich in Tel Aviv. De foto van de tunnel werd gemaakt op 13 januari 2024 door Tomer Neuberg. Deze fotojournalist verkoopt zijn werk onder andere aan internationale persbureaus.

Nagebouwde versie

"Op het Gijzelaarsplein in Tel Aviv hebben de families van de gegijzelden die tijdens de aanval van 7 oktober onder leiding van Hamas werden ontvoerd een grote nagebouwde versie gemaakt van een van de tunnels van de terreurgroep in de Gazastrook", zo schreef The Times of Israel op 13 januari 2024 over de nagemaakte tunnel.

De tunnel is volgens het Israëlische medium gemaakt omdat de gijzelaars op dat moment 100 dagen gevangen zaten. Het moet tonen hoe krap het onderkomen van de gegijzelden is, en dat er een gebrek aan daglicht is.

Ook de NOS schreef die dag in een liveblog over de nagemaakte tunnel in Tel Aviv. "Familieleden schreven aan de binnenkant van de tunnel de namen van de gijzelaars, met daarbij een boodschap voor hun geliefden", aldus de omroep.

Egypte en Hamas

Er wordt in de online berichten gezegd dat de foto bij de Philadelphi Corridor is. Dat is een stuk land op de grens tussen Gaza en Egypte. Eind mei kreeg Israël de corridor in haar macht. Het land claimde toen dat er twintig tunnels waren gevonden die gebruikt worden om wapens Gaza in te smokkelen, maar verschillende bronnen uit Egypte ontkenden dat op de televisie in dat land, zegt de BBC. 

De berichten spreken verder van ‘Egypte als deelgenoot in de Hamas franchise’. De steun van Egypte aan Palestina is complexer dan dat, zeggen verschillende specialisten. Dat legt Eduard Cousin, oud-correspondent in Egypte bijvoorbeeld uit bij het programma Spraakmakers van NPO Radio 1.

(Stand van zaken: 19.07.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Telegrampost (gearchiveerd)

Israel Defense Forces (gearchiveerd)

RTL Nieuws over 7 oktober 2023 (gearchiveerd)

BBC over 7 oktober 2023 (gearchiveerd)

NOS over 7 oktober 2023 (gearchiveerd)

New York Times over tunnels onder Gaza (gearchiveerd)

Reuters over tunnels onder Gaza (gearchiveerd)

Flash 90 - foto vannnel (gearchiveerd)

Tomer Neuberg bij ANP (gchiveerd)

The Times of Israel artikel(gearchiveerd)

NOS over nagemaakte tunnel (archiveerd)

Associated Press over Philadelphi Corridor (gearchiveerd)

BBC over Philadelphi Corridor (gearchiveerd)

Foreign Policy over de relatie tussen Egypte en Hamas (gearchiveerd)

Eduard Cousin bij Spraakmakers over de rol van Egypte (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.