Gemanipuleerd beeld

Profetische krachten The Simpsons rond Trump verzonnen

19.7.2024, 13:44 (CEST)

Telkens wanneer op het (politieke) wereldtoneel een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt komen de complotfanatici weer met een Simpsonstafereel op de proppen. Die blijken vaker verzonnen dan echt.

De aanval op voormalig Amerikaans president Donald Trump van afgelopen zaterdag tijdens een rally in de staat Pennsylvania lokt online heel wat controverse uit. Volgens sommigen stond het namelijk in de sterren geschreven dat deze aanval zou plaatsvinden. Bewijs daarvoor is een beeld dat uit een oude aflevering van "The Simpsons" zou komen waarop een dode Trump te zien is. Het zou hier om een "clip van drie maanden terug" gaan. Ook wordt er bericht over Jonathan Willis, de sniper die volgens de berichten niet zou mogen geschoten hebben op de dader, ondanks dat hij hem al meer dan drie minuten in het vizier had. Wat is hier aan de hand?

Beoordeling

Beide claims zijn incorrect. In geen enkele aflevering van "The Simpsons" wordt dit beeld getoond. Dat wordt bevestigd door de producent. Daarnaast is er noch bij de Secret Service noch bij de politie van Pennsylvania iemand die Jonathan Willis heet. Zijn identiteit en uitspraken werden verzonnen.

Feiten

Het beeld van de dode Trump in de kist gaat in verschillend versies online rond: de Nederlandse berichten op sociale media tonen het beeld zonder geboorte- en sterfdatum, terwijl in andere berichten de inscriptie "RIP Donald Trump 1946-2024" op de kist staat.

Geen van beide komen echter dichtbij de realiteit. Dat verklaarde Simpsons-producent Matt Selman tegenover het persagentschap Reuters: "De foto van Donald Trump in een kist verscheen nooit in The Simpsons. Het is nep."

Het vermeende fragment wordt minstens al sinds 2017 herhaaldelijk online gedeeld. Toen al legden factcheckers, zie hier en hier, de vermeende Simpsons-scène bloot als een nepscène.

The Simpsons regelmatig gebruikt voor vervalsingen

Herhaaldelijk is al beweerd dat de makers van de serie over profetische vermogens beschikken. Dat ze goed zijn in het inschatten van mogelijke toekomstige gebeurtenissen, dat moge duidelijk zijn. Dat goede inschattingsvermogen wordt online echter soms misbruikt: van tijd tot tijd worden aan de serie voorspellingen toegeschreven terwijl dat helemaal niet het geval was.

De carrière van Donald Trump in de animatieserie is al best omvangrijk, zo werd er bijvoorbeeld een aflevering gemaakt over zijn eerste 100 dagen als president.

De bekendste toevallige voorspelling over de voormalige president is die van zijn presidentskandidatuur in een aflevering uit 2000. De makers bouwden toen voort op Trumps bod voor de nominatie een jaar eerder als kandidaat van de Reform Party, een kleine partij in de Verenigde Staten.

Geen Jonathan Willis bij Secret Service

Ten slotte wordt in de Facebookpost verwezen naar het valse verhaal over de zogenaamde sniper Jonathan Willis, die de schutter al enkele minuten in het vizier zou gehad hebben maar geen goedkeuring kreeg van de Secret Service. 

Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte dat verhaal al in een eerdere factcheck. Er werkt geen Jonathan Willis voor de Secret Service of voor de politie van Pennsylvania. Beiden partijen ontkenden het verhaal. Ook andere factcheckorganisaties kwamen al tot die conclusie.

(Stand van zaken: 19.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Bericht met tekst "RIP Donald Trump 1946-2024" (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Artikels dpa I, II, & III

TinEye zoekresultaten (gearchiveerd)

Eerdere factchecks over dit beeld I & II (gearchiveerd I & II)

Trump in de Simpsons (gearchiveerd)

Aflevering over eerste 100 dagen Trump (gearchiveerd)

Over voorspelling Trumps kandidatuur (gearchiveerd)

Artikel The New York Times (gearchiveerd)

Andere factchecks over claim rond Jonathan Willis I & II (gearchiveerd I & II)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.