Online grapje serieus genomen

Gefotoshopte foto van zak wortels

17.07.2024, 10:30 (CEST)

Je moet niet zomaar alles geloven wat je ziet op sociale media. Dat blijkt nog maar eens met een gefotoshopt beeld van wortels, die helemaal niet uit Tsjernobyl blijken te komen.

Waar komt ons eten nu precies vandaan? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Wortels uit Tsjernobyl, waar in 1986 een kernramp plaatsvond, daar zit niemand op te wachten. Toch zou de Britse supermarktketen Tesco dat verkopen, zo zou moeten blijken uit een foto gedeeld op sociale media. Aten Britten inderdaad radioactieve wortels?

Beoordeling

De afbeelding werd voor de grap gefotoshopt, de wortels kwamen niet echt uit Tsjernobyl.

Feiten

De foto werd gefotoshopt en de wortels komen helemaal niet uit Tsjernobyl. Dat blijkt uit een omgekeerde zoekopdracht op basis van de foto.

Het beeld werd origineel als grap gepost door een Brit op het toenmalige Twitter. Op 21 december 2020 deelde hij het beeld met het opschrift "in Tesco deze avond". Diezelfde avond nog verduidelijkte de man dat het om een grap gaat: "ik kan bevestigen dat Tesco geen slecht gefotoshopte radioactieve wortels verkoopt".

Deutsche Presse-Agentur nam contact op met supermarktketen Tesco voor bevestiging maar ontving tot op heden geen reactie. Vorig jaar vertelden ze de Britse factcheckers van Full Fact wel dat het geen producten uit Tsjernobyl verkoopt.

Het grapje maakte referentie naar een eerdere ophef in het Verenigd Koninkrijk destijds. Tesco verkocht namelijk een pak wortels gelabeld als Brits met een etiket dat las 'geproduceerd in Spanje'. Tesco verontschuldigde zich voor de fout, het ging om een printfout.

(Stand van zaken: 17.07.2024)

Links

Kernramp Tsjernobyl (gearchiveerd)

Tsjernobyl 35 jaar later (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde resultaten omgekeerde zoekopdracht

X-bericht (hier & hier gearchiveerd)

Factcheck Full Fact (gearchiveerd)

Artikel Express over excuses Tesco (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.