Linkerfoto ongerelateerd

Fout fotopaar van dader aanval Trump gedeeld

16.7.2024, 16:16 (CEST)

Aan de lopende band schieten de desinformatieverhalen na de aanslag op Trump uit de grond. Zo duikt een foto op die helemaal niet de ware dader van de aanslag toont.

Op sociale media zijn mensen na de aanslag op voormalig Amerikaans president Donald Trump heel snel op zoek gegaan naar de identiteit van de schutter. Beeldmateriaal circuleerde dan ook bij de vleet. Zo verschenen Facebookberichten en webpagina's waarin twee foto's naast elkaar geplaatst werden die allebei de dader, Thomas Matthew Crooks, zouden tonen. De mannen in de foto's lijken ogenschijnlijk wel wat op elkaar, maar tonen ze ook dezelfde persoon?

Beoordeling

De twee foto's tonen twee verschillende personen. De linkerfoto in de post komt van een X-gebruiker die zich voor de grap voordeed als de dader, terwijl de rechterfoto volgens Amerikaanse media wel degelijk Thomas Matthew Crooks toont. 

Feiten

De identiteit van de man achter de aanslag werd al vrij snel bekend gemaakt. Het gaat om Thomas Matthew Crooks, een 20-jarige Amerikaan uit Pennsylvania. De man stond geregistreerd als Republikein en bezat nog geen strafblad voor de gepleegde feiten. 

Foto's van hem circuleerden niet veel later in de media. Hij wordt gekenmerkt door een iets scherper gezicht en wat gezichtspuistjes. 

De rechterfoto in de sociale mediaposts werd ook gebruikt in nieuwsartikels en toont wel degelijk Crooks. Dat schrijven zowel de New York Post en FoxNews die de foto verkregen. In welke precieze context die foto werd genomen blijft wel onduidelijk. 

De linkerfoto toont daarentegen een volledig andere persoon: die werd gedeeld in de context van een ontspoorde grap op het internet.

Grappen zonder nadenken

Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon eerder al aantonen dat de linkerfoto komt van een X-gebruiker die zich na de aanslag voordeed als Thomas Matthew Crooks in video's en foto's die hij zelf op zijn kanaal deelde. In de video beweerde hij dat hij Thomas Matthew Crooks was, "Republikeinen haat" en ook "Trump haat". Vervolgens deelde hij die op X waarna het een eigen leven begon te leiden. 

Sindsdien zijn de beelden van hem blijven circuleren op sociale mediaplatformen en is heel wat verwarring ontstaan over de identiteit van de echte dader. Die verwarring werd dan nog eens extra aangewakkerd door andere namen en andere foto's die de afgelopen dagen circuleerden, terwijl die helemaal niets met de aanval op Trump te maken hadden.

(Stand van zaken: 16.07.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Webpagina met foto's (gearchiveerd)

NOS en BBC over dader (gearchiveerd I & II)

Persbericht FBI (gearchiveerd)

Artikel RTL met foto (gearchiveerd)

New York Post en FoxNews met foto (gearchiveerd I & II)

Eerdere artikels dpa I, II & III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.