Schutter geen Italiaan
Dader aanslag op Trump online fout geïdentificeerd
15.7.2024, 17:26 (CEST)
Wie opende het vuur op Donald Trump tijdens een verkiezingsrally? Die vraag beroerde het internet onmiddellijk na de aanslag. In die koortsachtige zoektocht naar de dader circuleerde ook veel foute informatie. Zo wordt online gezegd dat een zekere Mark Violets (soms geschreven Mark Violet) de schuldige is, maar dat blijkt volledig fout te zijn.
Beoordeling
De dader die Trump neerschoot werd geïdentificeerd als Thomas Matthew Crooks. 'Mark Violets' of Marco Violi werd online foutief aangeduid als de schutter.
Feiten
De Amerikaanse presidentsverkiezing verliep al woelig, en toen opende iemand het vuur op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Trump geraakte gewond aan het oor, één man in het publiek kwam om en twee anderen geraakten zwaar gewond.
De dader werd al snel geïdentificeerd door de FBI als Thomas Matthew Crooks, een twintigjarige uit Bethel Park, een stadje in het westen van Pennsylvania. Hij was geregistreerd Republikein en werd fataal neergeschoten door agenten. Zijn motieven worden nog onderzocht.
Italiaan in het oog van de storm
Toch hield dat het internet niet tegen om allerlei foute theorieën te verspreiden over de identiteit van de schutter. Het begon met een handvol accounts op X, die 'Mark Violets' aanduiden als dader, vergezeld met foto's. Die foto's tonen de Italiaan Marco Violi, een man uit Rome met een voetbalwebsite en podcast.
Op zijn Instagramprofiel reageerde hij op de beschuldigingen. Hij zegt midden in de nacht overstelpt te zijn met berichten en bevestigt dat hij de hele tijd in Italië was en helemaal niets te maken heeft met de aanslag op Trump. Hij zegt ook nog klacht te willen neerleggen bij de politie.
(Stand van zaken: 15.07.2024)
Links
NOS over de aanslag en identiteit dader (hier & hier gearchiveerd)
Persbericht FBI (gearchiveerd)
Newsweek over foute identificatie (gearchiveerd)
Instagramprofiel Marco Violi (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.