'Blaarvorming' aan buitenkant

Een krop sla kan zich natuurlijk beschermen tegen de koude

11.07.2024, 12:27 (CEST)

Moeder natuur komt soms geniaal uit de hoek en dat zijn we als mensheid soms vergeten. Sommige gewassen hebben namelijk doorheen de tijd tal van manieren ontwikkeld om zichzelf te gaan beschermen.

"Is dit normaal?", vraagt een Nederlandse zich af in een video op Facebook en TikTok. Ze kocht namelijk een krop ijsbergsla in de winkel en ziet een apart laagje aan de buitenkant. Volgens haar zou dit een plastic laag zijn. "Er wordt zo gerotzooid met eten! Let op", concludeert ze daarom stellig. Wat de vrouw ziet, is eigenlijk zeer normaal en natuurlijk, alleen is die kennis niet meer gemeengoed. 

Beoordeling

Deze laag is een natuurlijke beschermingslaag die sommige slakroppen aanmaken tegen extreme koude, in het vakjargon "epidermal peeling" genoemd. Dat is een vervelling van de buitenste lagen. Deze reactie wordt vergeleken met de aanmaak van een blaar. Van gerotzooi is dus helemaal geen sprake.

Feiten

In het verleden passeerde deze claim al vaker de revue, zo bijvoorbeeld al in 2018 in een andere video op Facebook. Ondanks het verstrijken van de tijd, is de wetenschappelijke realiteit over dit natuurlijke fenomeen sindsdien nog niet verder publiekelijk bekend geraakt.

Natuurlijke beschermingsreactie

De ware feiten zijn niet bijster ingewikkeld. De doorzichtige laag rond een krop sla, is het gevolg van wat "epidermal peeling" wordt genoemd. Dat is een reactie op koude temperaturen tijdens het groeiseizoen van sla. Deze reactie wordt vergeleken met een blaar: net zoals bij de mens vormt deze laag zich rond de sla om die te gaan beschermen. Het is dus een volkomen natuurlijk proces.

Boeren uit de Amerikaanse staten Arizona en California, waar heel wat sla geproduceerd wordt, hebben dit fenomeen ook al online toegelicht. In video's op YouTube van enkele jaren terug, lichten ze toe hoe deze laag ontstaat. Hoewel de laag de smaak en kwaliteit niet verandert, proberen ze toch om een groot deel ervan te verwijderen uit cosmetische overwegingen. Doordat de laag soms tot diep in de sla zit, kan niet altijd alles verwijderd worden en komt het zo tot bij de consument in de keuken.

Verschillende types sla kennen dit fenomeen, al komt het vooral voor bij Romeinse sla. Ook bij een krop ijsbergsla, die te zien is in de video, kan het voorkomen. De komende maanden hoeft u zich dus absoluut geen zorgen te maken bij het maken van een frisse zomerse salade.

(Stand van zaken: 11.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd met video)

TikTokpost (gearchiveerd)

Ouder filmpje op Facebook (gearchiveerd met video)

Over epidermal peeling I & II (gearchiverd I & II)

Over productie van sla in Arizona en Californië (gearchiveerd)

YouTubevideo's I & II (gearchiveerd I & II)

Over smaak en kwaliteit van sla na epirdermal peeling (gearchiveerd)

Over voorkomen bij ijsbergsla (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.