Franse verkiezingen
Chaos bij festiviteiten in Parijs zorgt voor chaos online
9.7.2024, 16:34 (CEST), laatst geüpdate: 9.7.2024, 16:40 (CEST)
De uitslag van de Franse verkiezingen was vrij onverwacht. Niet het uiterest rechtse Rassemblement National, maar wel het linkse blok onder leiding van het Nouveau Front Populaire ging met het meeste aantal zetels lopen. Achteraf brak in Parijs onder de linkse kiezers een groot feest uit, vooral op de Place de la République. Niet alles was echter pais en vree die avond: volgens berichten op sociale media zou Parijs veranderd zijn "in een slagveld nu extreem-links zijn verkiezingsoverwinning viert door de politie aan te vallen". Videobeelden zouden die aanvallen moeten illustreren. Hebben die daar echt iets mee te maken?
Beoordeling
De eerste video heeft niets met de gebeurtenissen op 7 juli te maken. Het zijn oude beelden van protesten in Frankrijk uit 2023. De tweede video komt wel van 7 juli en toont mensen bij de Place de la République. Die mensen waren op de vlucht wegens geruchten over de aanwezigheid van militanten van extreem-rechts. Het toont dus geen confrontatie met de politie.
Feiten
Vele linkse Franse kiezers verzamelden zich tijdens de avond van 7 juli samen op de Place de la République in hartje Parijs. Heel wat mediabeelden tonen de festiviteiten van die avond. 8000 tot 9000 mensen zouden daar zijn samengetroept.
Omstreeks 22 uur zou de sfeer echter omgeslagen zijn en zouden er schermutselingen tussen politie en gemaskerde mannen zijn ontstaan, melden Franse media. Maar de beelden die hier besproken worden, tonen dat niet. Een overzicht.
Video 1: brand in maart 2023
Uit een omgekeerde zoekopdracht van de video die de brandende taferelen toont, blijkt dat het om verouderde beelden gaat. Tijdens de maand maart in 2023 gingen deze beelden ook rond op sociale media. Volgens het online medium Mediavenir, die de video op 23 maart 2023 deelde, zou het gaan om beelden uit Parijs. Of het zich ook echt in Parijs afspeelde valt niet met absolute zekerheid te bepalen. Geen enkel groot nieuwsmedium nam deze beelden over.
Naast Parijs, waren er in die periode ook heel wat rellen en protesten in andere Franse steden, die zich allemaal keerden tegen het pensioensbeleid dat destijds gevoerd werd. Alleen al in Parijs zorgde dat voor zeker 140 gerapporteerde brandstichtingen, vooral in vuilnisbakken. In Bordeaux moest zelfs het stadhuis eraan geloven.
Video 2: geen aanval op politie
De tweede video, waarop een groep lopende mensen te zien zijn op deze locatie nabij de Place de la République, heeft ook een andere betekenis dan er op sociale media aan wordt gegeven.
De beelden komen van het Franse agentschap CLPRESS, en werden gedeeld op hun X-account omstreeks 21u38 op 7 juli. Ze schrijven dat de video "een menigte toont op de Place de la République nadat er geruchten waren over de aanwezigheid van extreem-rechtse militanten die gekomen waren om de viering van de overwinning van Nouveau Front Populaire te verstoren". Dit zou dus allerminst een aanval tonen van extreem-links op de politie.
Deutsche Presse-Agentur nam contact op met CLPRESS. Zij melden dat er die avond spanningen waren tussen "antifas" en de politie, maar dat deze beelden voor die incidenten werden genomen. De beelden tonen mensen die begonnen te vluchten als reactie op geruchten van de aanwezigheid van extreem-recht, aldus CLPRESS.
Een andere video van CLPRESS, gepost om 21u50, herhaalt deze boodschap.
Andere beelden bevestigen verklaring
Naast CLPRESS postte ook de Franse freelance journalist Luc Auffret over de geruchten van de aanwezigheid van extreem-rechts, met andere videobeelden.
Hij bevestigt dpa per mail het verhaal van CLPRESS. Hij sprak met een manifestant ter plaatse die hem vertelde dat de tumult ontstaan was nadat bepaalde antifa's mensen verdacht maakten extreem-rechtse militanten te zijn. Veel mensen waren in het zwart gekleed en zo kon verwarring ontstaan, aldus Auffret.
De chaos die te zien is in de video heeft volgens hem ook niets met de schermutselingen met de politie te maken. Die zouden pas later in de avond plaatsvinden. Ten slotte meldt hij ook dat de grote meerderheid van de aanwezige massa niets te maken had met de confrontaties met de politie.
Dat er confrontaties tussen de politie en sommige aanwezigen plaatsvonden, staat dus buiten kijf. Maar dat de beelden dat zouden tonen, klopt dan weer niet.
(Stand van zaken: 09.07.2024)
Links
Artikel Le Parisien (gearchiveerd)
Beelden van Place de la République (gearchiveerd)
Franse media over gebeurtenissen I & II (gearchiveerd I & II)
Gearchiveerd reverse image search
Video op X I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Over Mediavenir (gearchiveerd)
Over rellen in 2023 I, II, III (gearchiveerd I, II & III)
Locatie op Google Maps (gearchiveerd)
Video bij CLPRESS (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.