AI-desinformatie
Olena Zelenska kocht geen peperdure Bugatti Tourbillon
8.7.2024, 15:26 (CEST)
Een luxueuze en exclusieve sportauto is voor velen een droom. Voor de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska zou het niet bij dromen zijn gebleven. Op sociale media worden volop berichten gedeeld dat ze een gloednieuwe Bugatti Tourbillon, ter waarde van 4,5 miljoen euro, zou hebben aangekocht in Parijs. Een foto van de vermeende factuur en een video van een vermeende Bugattimedewerker moeten als bewijs dienen. Alleen klopt het hele verhaal van geen kanten.
Beoordeling
Olena Zelenska kocht helemaal geen Bugatti Tourbillon, dat bevestigt Bugatti Parijs. Het nepnieuws werd gegenereerd met AI en verspreidde zich zo over de hele wereld.
Feiten
Een 'plug-in hybride-hypercar', zo wordt de nieuwe Bugatti Tourbillon omschreven. Het nieuwe model verschijnt in 2026 met een beperkte oplage van 250 stuks op de markt. Nieuws dat de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska er alvast eentje zou hebben besteld, klopt echter niet.
Het nepnieuws verspreidde zich via een Franse website (ondertussen offline gehaald) en X razendsnel over de hele wereld. De website, veritécachée.fr, was al de eerste hint dat er weinig van klopte. Het domein werd enkele dagen voor het artikel verscheen pas geregistreerd en geeft geen enkele info over wie nu precies achter de website zit en wat de bronnen zijn. Desalniettemin nam Russisch persbureau RIA het 'nieuwtje' over met Verité Cachée als enige bron.
Bugatti Parijs bevestigde via een persbericht op Instagram dat er van het hele verhaal niets klopt. Het bedrijf dat de concessie heeft legde ondertussen ook klacht neer bij de politie. Ze bevestigen dat de vermeende werknemer in de video helemaal niet voor hen werkt. De video heeft alle kenmerken van gemaakt te zijn met AI, zo blijkt uit een analyse van Lead Stories.
Vervalste factuur
Daarnaast ontkennen ze de aankoop en verwerpen ze de vermeende factuur als vals. De prijs van het voertuig is fout en de beschrijving en prijzen van de opties zijn eveneens onnauwkeurig, voegen ze nog toe. En inderdaad, er schort een en ander aan de gedeelde factuur. Het logo van Bugatti ziet er niet correct uit. Er is geen btw-nummer voor Bugatti. Daarnaast hoort het rekeningnummer een IBAN-structuur te hebben, wat niet het geval is. In de plaats daarvan is er een Australische BSB-code te zien. Er is ook nergens een munteenheid te bespeuren.
Het echtpaar Zelensky krijgt wel vaker ten laste gelegd dat ze kwistig omschieten met de Westerse financiële steun om luxe-aankopen te financieren. Van de villa van Goebbels tot een casino, dure juwelen van Cartier en het landgoed van de Britse koning Charles: allemaal waren het desinformatienarratieven die de koopwoede van de Zelensky's moesten demonstreren. Dat was steeds onterecht, en nu met de Bugatti is dat opnieuw het geval.
(Stand van zaken: 08.07.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Gearchiveerde Franse site met desinformatie
Gearchiveerde IP-informatie veritecachee.fr
Autovisie over de Bugatti Tourbillon (gearchiveerd)
Persbericht Bugatti Parijs (gearchiveerd)
Car Lovers concessie Bugatti (gearchiveerd)
Auto Infos artikel klacht Car Lovers (gearchiveerd)
Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)
Over IBAN en BSB-codes (gearchiveerd hier & hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.